Nije iznenađena

Vesni Balenović donacija Ine nije sporna: “Predsjednica me prevarila”

Hina

Predsjednica se oglušila na sve moje zamolbe da me primi sa pojedinim zviždačima, da sasluša njihove probleme i pokuša naći rješenje. Shvatila sam da smo prevareni, kaže Balenović



ZAGREB – Donedavna povjerenica za zviždače Vesna Balenović u četvrtak je priopćila da nije iznenađena odlukom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da je razriješi dužnosti što je, kaže, samo potvrdilo njezine sumnje da ju je predsjednica »imenovala iz formalnih razloga, bez iskrene želje za suradnjom i namjere da stvarno pomogne zviždačima i bori se protiv kriminala i korupcije«.


Požalila se i da u protekla četiri mjeseca na Pantovčaku nije bila pozivana na redovite koordinacije i brifinge.


»Predsjednica se oglušila na sve moje zamolbe da me primi sa pojedinim zviždačima, da sasluša njihove probleme i pokuša naći rješenje. Shvatila sam da smo prevareni. Na žalost, zbog potpune izolacije u kojoj sam bila na Pantovčaku od prvog dana, nisam imala prilike od Predsjednice zatražiti potporu donošenju Zakona o zviždačima ni pitati što je s Uredom za zviždače koji je obećala oformiti. Svakodnevno sam primala telefonske pozive i davala savjete zviždačima koji su dolazili u moj Ured«, navela je Balenović u priopćenju.




Ustvrdila je da je početkom lipnja »dosta bure« izazvala njezina potpora pretučenom novinaru i publicistu Željku Peratoviću, a da je negodovanje i zahtjeve za njezinom smjenom predsjednici uputio i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić jer ga je prozvala suodgovornim za moralnu i materijalnu devastaciju Hrvatske.


»To je bio povod da me početkom lipnja Kolinda pozove k sebi u Ured i zaprijeti mi otkazom«, istaknula je.


Balenović podsjeća da je u lipnju i srpnju svoje negodovanje statusom na Pantovčaku sama izrazila u hrvatskim tjednicima, u intervjuu ‘Najviše se družim s paunom, Kolindu nisam vidjela od 19. ožujka’ i tekstu ‘Zvižduk s Pantovčaka’, a smatra da je konačni okidač za njezino razrješenje bio tekst s portala ‘U Đurekovića je pucala Udba, a u Vesnu Balenović hrvatska pravna država’.


U priopćenju se osvrnula i na Inine donacije Udruzi Zviždač, za koje hrvatska predsjednica drži da su nepovratno narušile vjerodostojnost i nepristarnost dugogodišnje predsjednice Udruge Zviždač, kao povjerenice za zviždače, zbog čega je i donijela odluku o njezinu razrješenju.


»Donacije o kojima je govorila Predsjednica su normalan, transparentan oblik financiranja svih udruga civilnog društva i nikako ne mogu narušiti ničiju vjerodostojnost i nepristranost Dapače, svaka donacija, pa i donacija Ine Udruzi predstavlja priznanje za postignute rezultate u borbi protiv kriminala i korupcije, te zaštiti ljudskih i radnih prava građana«, smatra Balenović.


Zaključuje da »nije sporna donacija Ine Udruzi Zviždač, već je sporno što kriminal u Ini nije nikad procesuiran i što su odgovorni za kriminal Inu napuštali nekažnjeni«.


O razrješenju Vesne Balenović odlučeno je nakon što je potvrđena informacija da je Udruzi Zviždač Ina tijekom 2011. uplatila donaciju od 500.000 kuna, o čemu predsjednica RH nije znala u trenutku imenovanja Vesne Balenović.