Prihvat izbjeglica

Vesna Pusić o prihvatu 747 izbjeglica: ‘Polako, to je samo prijedlog’

Hina

Postoji cijeli niz pitanja koje smo i mi postavili i druge države. Trajat će neko vrijeme dok se točno utvrde i brojevi i načini zbrinjavanja tih ljudi. To je daleko od konačne odluke«, rekla je Pusić



ZAGREB – Raspodjela sirijskih i eritrejskih izbjeglica iz Grčke i Italije po svim zemljama EU-a zasad je samo prijedlog i daleko je od konačne odluke budući da postoji još puno pitanja koja treba riješiti, izjavila je u četvrtak prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ispred Banskih dvora prije sjednice vlade.


»Polako, to je samo prijedlog Komisije, postoje još mnoga pitanja koja treba razriješiti, uključujući kriterije. Postoji cijeli niz pitanja koje smo i mi postavili i druge države. Trajat će neko vrijeme dok se točno utvrde i brojevi i načini zbrinjavanja tih ljudi. To je daleko od konačne odluke«, rekla je Pusić odgovarajući na pitanje novinara je li Hrvatska spremna primiti imigrante.Europska komisija u srijedu je predstavila detaljan prijedlog za raspodjelu sirijskih i eritrejskih izbjeglica iz Grčke i Italije po svim zemljama EU-a, a Hrvatska bi ih trebala primiti ukupno 747.

Pravna podloga za to je hitni interventni mehanizam predviđen u članku 78 Ugovora o funkcioniranju Europske unije, koji bi se sada aktivirao prvi put. Taj interventni program primjenjivao bi se na sirijske i eritrijske državljane, kojima je potrebna međunarodna zaštita i koji su stigli u Italiju ili u Grčku nakon 15. travnja ili koji će nakon tamo stići nakon aktiviranja toga mehanizma.


Ukupno njih 40 tisuća, 24 tisuće iz Italije i 16 tisuća iz Grčke, trebalo biti razmješteno po drugim zemljama članicama prema ključu utvrđenom po nekoliko kriterija – broju stanovnika, BDP-u, stopi nezaposlenosti i broju ranije primljenih izbjeglica.




Na pitanje novinara imamo li gdje smjestiti imigrante, Pusić je rekla da će prvo Unija dati određena sredstva za njih, te da Hrvatska sigurno neće primati ljude, a da ih nema gdje smjestiti. Ponovila je da je to za sada samo prijedlog, a ne odluka.


Za Hrvatsku je utvrđen ključ od 1,87 posto od ukupnog broja izbjeglica koje treba raspodijeliti, odnosno 448 izbjeglica iz Italije i 299 iz Grčke.


Zemlje članice trebale bi iz europskog proračuna dobiti šest tisuća eura za svaku osobu koju prime u sklopu toga programa. Za europski fond za azil, migracije i integracije namijenjeno je 240 milijuna eura u sljedeće dvije godine.


O prijedlogu za raspodjelu izbjeglica iz Grčke i Italije, zemlje članice će odlučivati kvalificiranom većinom.