Osuđujuća presuda za branitelja iz Grubišnog Polja

Veljko Marić osuđen na 12 godina zatvora

Danko Radaljac

Marić osuđen za navodne zločine tijekom akcije "Otkos"



Specijalni sud za ratne zločine u Beogradu nepravomoćno je osudio hrvatskog branitelja Veljka Marića na 12 godina zatvora zbog ubojstva Petra Slijepčevića tijekom operacije “Otkos” u rujnu i listopadu 1991. godine.


Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić ocijenio je apsolutno neprihvatljivom presudu protiv hrvatskog branitelja Veljka Marića, kojega je viši sud u Beogradu danas osudio na 12 godina zatvora na temelju optužnice za ubojstvo Petra Slijepčevića u listopadu 1991. u na području Grubišnog polja.Ivić u izjavi za Hinu također ističe kako Republika Srbija i njezine institucije nisu nadležne za provođenje postupaka protiv hrvatskih građana, za ono što se eventualno dogodilo u Republici Hrvatskoj nakon 1990. godine, već je to u nadležnosti institucija  Republike Hrvatske. 



U obrazloženju presude sudsko vijeće kazalo je kako je nedvojbeno utvrđeno da je Marić počinio kazneno djelo. No, tu nedvojbenost nisu potkrijepili s previše dokaza, a čak niti Ana Slijepčević, supruga ubijenog koja je svjedočila ovom umorstvu, nije identificirala Marića. Pored toga, Marića je teretio samo jedan svjedok, Darko Černi, pripadnik Narodne zaštite, koji je svjedočio da je vidio Marića kako ulazi u kuću obitelji Slijepčević i ubija čovjeka. No, svi drugi svjedoci ustvardili su kako Marić čak nije niti sudjelovao u operativnom dijelu akcije “Otkos”.




Naime, taj dio sektora pokrivao je 57. samostalni bataljun, a Marić je bio pripadnik Vojne policije, koja nije bila pod tom postrojbom. U svojim iskazima Marić je ustvrio kako ga Černi tereti zato što je imao s njime okapanja još tih godina. Marić je tvrdio da je Černi bio dezerter te su zbog toga bili u sukobu.


Ana Slijepčević, koja je jedina mogla identificirati počinitelja, svjedočila je na sudu u Bjelovaru, jer zbog svoje bolesti nije mogla putovati u Beograd. Ustvrdila je da se ne sjeća kako je počinitelj izgledao, pa nije mogla niti potvrditi ili negirati da je Marić ubojica.


Što se tiče samih fizičkih dokaza, medicinski vještak je na sudu u Beogradu ustvrdio kako obzirom na protok vremena ne može potvrditi čak niti je li Slijepčević ubijen vatrenim oružjem. Ipak, sud je zaključio kako je Černijevo svjedočenje bilo dovoljno da se nepobitno potvrdi da je Marić kriv. Marićev je odvjetnik pak kazao kako namjerava podnijeti tužbu.