Dobar dan za KBC Rijeka

Velika vijest za Rijeku: Danas je osigurano 50 milijuna eura za novu bolnicu

Hina

Simulirani izgled nove riječke bolnice na lokalitetu Sušak

Simulirani izgled nove riječke bolnice na lokalitetu Sušak

Ugovor potpisan s KBC-om Rijeka vrijednosti je 50 milijuna eura, a Perko ističe kako mu je glavna vrijednost podizanje kvalitete života približno 600 tisuća građana koji gravitiraju tom centru, kao i turista koji posjećuju to područje.



ZAGREB – Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Europska investicijska banka (EIB) potpisali su u utorak dva ugovora ukupne vrijednosti gotovo 340 milijuna eura, jedan za potporu srednje velikim poduzećima i javnim poduzećima, a drugi za ulaganje u KBC Rijeka.


Ugovore su na godišnjoj konferenciji za novinare EIB-a potpisali potpredsjednik te institucije Dario Scannapieco, predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko, član Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo te pomoćnik ravnatelja za financije KBC Rijeka Marko Slemenšek.


Događaju su između ostalih nazočili i ministar financija Zdravko Marić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac te voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević.




Kako je izvijestila predsjednica Uprave HBOR-a Perko, vrijednost ugovora za potporu srednje velikim i javnim poduzećima doseže 292,5 milijuna eura. Pritom će pola iznosa biti iskorišteno za srednja poduzeća, to jest ona od 250 do tri tisuće zaposlenih, u sektoru proizvodnje, usluga i turizma, dok se druga polovica sredstava odnosi na javna ulaganja, koja se tiču infrastrukture, energetike, zaštite okoliša i ulaganja u ekonomiju znanja.


Ugovor potpisan s KBC-om Rijeka vrijednosti je 50 milijuna eura, a Perko ističe kako mu je glavna vrijednost podizanje kvalitete života približno 600 tisuća građana koji gravitiraju tom centru, kao i turista koji posjećuju to područje.


Navodi da će se njime financirati druga faza projekta izgradnje nove bolnice riječkog KBC-a, odnosno Klinika za ginekologiju i porodništvo.


Vrijednost zajmova EIB Grupe lani u Hrvatskoj veća od pola milijarde eura


Potpredsjednik EIB-a Scannapieco izvijestio je da je EIB Grupa tijekom 2018. godine doprinijela hrvatskom gospodarstvu i društvenom rastu s 507,3 milijuna eura, pri čemu je to financiranje dosegnulo vrijednost 0,98 posto nacionalnog BDP-a.


Scannapieco ističe da je ukupna vrijednost EIB-ovih zajmova od 2001. nadmašila šest milijardi eura.


Napominje da je lani samo Europski investicijski fond (EIF) za potporu hrvatskim malim i srednjim poduzećima potpisao ugovore vrijedne 63,3 milijuna eura.


Kaže da je EIF tako lani financirao 262 mala i srednja poduzeća, što je podržalo 3.372 radna mjesta, a između 2009. i 2018 EIF-ovo financiranje podržalo je otvaranje i opstanak više od 227 tisuća radnih mjesta.


Ministrica Žalac apostrofirala je EIB kao ključnog partnera s kojim Vlada intenzivno i uspješno surađuje, pri čemu je između ostalih istaknula projekt sufinanciranja europskih projekata, za koji je EIB Hrvatskoj odobrio zajam ukupne vrijednosti 600 milijuna eura.


Ministar Marić je istaknuo da je s danas dva potpisana ugovora vrijednost EIB-ova doprinosa hrvatskom gospodarstvu od početka suradnje 2001. nadmašila 6,3 milijarde eura, s ukupno 80-ak potpisanih zajmova.


Kada je riječ o prošloj godini, Marić ističe EIB-ov izbalansiran pristup, gdje su se sredstva ulagala od malog i srednjeg poduzetništva, preko segmenata okoliša, javne infrastrukture, pa do inovacija, pri čemu od uloženih 507 milijuna eura 444 milijuna eura otpada upravo na zajmove.