Usidren kod splitske luke

Velik kao tri nogometna igrališta: Nosač zrakoplova USS Harry S. Truman uplovio u Brački kanal

Hina

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Nosače iz skupine Nimitz pogone dva Westinghousova nuklearna reaktora koji omogućuju postizanje brzine oko 56 kilometara na sat, a nuklearno gorivo se mijenja otprilike svakih 20 godina



Novinari su u subotu poslijepodne posjetili nosač zrakoplova Američke ratne mornarice USS Harry Truman koji je u prijepodne uplovio u Brački kanal i usidirio se oko dva kilometra od splitske Gradske luke, i ondje će u sklopu posjeteaHrvatskoj boraviti do srijede, 9. prosinca. 


Američki nosač zrakoplova dugačak je 333 metara, širok 41 metar, težina mu je 100.000 tona i ima oko pet tisuča članova posade, a novinari su se tijekom dvoipolsatnog boravka na njemu najduže zadržali na uzletno-sletnoj pisti, gdje su trenutačno smještena 74 borbane zrakoplova i 19 helikoptera.




Zapovjednik američkog nosača zrakoplova USS Harry Truman, kapetan Ryan B. Scholl, istaknuo je kako je brod Američke ratne mornarice došao u posjet partnerskoj Hrvatskoj ratnoj mornarici (HRM) u sklopu NATO-a. Posebno je naglasio doprinos Republike Hrvatske NATO-u.




Dodao je kako je višednevni boravak američkih marinaca u Splitu, za vrijeme posjete ovog nosača zrakoplova Hrvatskoj, prilika da oni upoznaju kulturne znamenitosti Splita i Hrvatske.


»Naša suradnja nije samo u vojnom pogledu, nego i u interaktivnom kutrunom međusobnom prožimanju«, rekao je kapetan Scholl.


Američki nosač zrakoplova nakon Splita boravit će na Mediteranu


Nosača zrakoplova Američke ratne mornarice USS Harry Truman će nakon posjeta Splita boraviti na Mediteranu, dodao je, ne precizirajući gdje točno.


Kapetan Scholl naglasio je i kako se raduje budućoj suradnji sa Crnom Gorom u sklopu NATO-a, nakon što je ta država i službeno pozvana u članstvo NATO-a.


Zapovjednik skupine za zrakoplove na ovom nosaču, Frederick »Lucky« Luchtman, rekao je novinarima da je on odgovoran za oko 800 članove posade i 95 pilota.


»Mi imamo mogućnosti i vještine za izvršiti svaku zadaću koja se pred nas postavi na Mediteranu ili bilo gdje u svijetu, a naši su zrakoplovi spremni intervenirati u svakom trenutku«, naglasio je Luchtman.


Novinarski upit hoće li nosač zrakoplova Harry Truman nakon posjete Hrvatskoj biti angažiran u sirijskoj krizi, Lucthman nije komentirao.


Među članovima posade američkog nosača zrakoplova Harry Truman je i 21-godišnji američki Hrvat Alen Samardžić, koji je novinarima rekao kako su mu roditelji podrijetlom iz Srednje Bosne, ali su tijekom Domovinskog rata kao izbjeglice došli u Zagrebu gdje se i on rodio, nakon čega su otišli u SAD-e kada su mu bile dvije godine.


»Na ovom nosaču zrakoplova radim na popravcima zrakoplova i održavanju njihove električne instalacije«, rekao je Samardžić, dodavši da je boravak na nosaču zrakoplova vrlo zahtjevan.


Časnik zadužen za odnose s javnošću na nosaču zrakopolova »Harry Truman« Blagoj Petkovski rekao je da je podrijelom Makedonac, a živi u SAD-u. Novinarima je rekao i da na nosač zrakoplova nije dopušteno unositi alkohol. »Na ovom brodu nema alkohol, pijemo vodu i kiselo mlijeko«, dodao je. Petkovski.


Istaknuo je i da se marinci na nosaču zrakoplova moraju ponašati sukladno pravilima misije toga broda.


Posjet nosača zrakoplova USS Harry S. Truman potvrda bliskih odnos Hrvatske i SAD-a


Ministarstvo obrane Republike Hrvatske priopćilo je kako je posjet nosača zrakoplova USS Harry S. Truman potvrda bliskih odnos Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država kao pouzdanih partnera koji zajedno rade na uspostavljanju i održavanju sigurnosti i prosperiteta u regiji te pokazatelj bogate i intenzivne suradnje.


Nosač zrakoplova USS Harry S. Truman je u sastavu američke 6. flote sa sjedištem u Napulju u Italiji, koja upravlja i sudjeluje u nizu združenih pomorskih operacija najčešće sa saveznicima i partnerima u cilju stvaranja sigurnosti i stabilnosti u Europi i Africi.


»Harry S. Truman« je nosač zrakoplova klase »Nimitz«, u službi je od 1996. godine, jedan je od nosača zrakoplova na nuklearni pogon klase Nimitz, te najvećih nosača zrakoplova na svijetu, veličine kao tri nogometna igrališta.


USS Harry S. Truman i ostale nosače skupine Nimitz pogone dva Westinghousova nuklearna reaktora, koji omogućuju postizanje brzine nešto iznad 30 čvorova (oko 56 kilometara na sat).


Na nosačima je raspoređeno do 85 zrakoplova. F/A – 18 Hornet i Superhornet te helikoptera SH-60 Seahawk, zrakoplove za elektronsko izviđanje i »leteće radare« E-2 Hawkeye, a za obranu rapolažu i protuzrakoplovnim raketama Sea Sparrow i protuzrakoplovnim sustavom Phalanx u kojem su spregnuti radar i višecjevni top.


Nosači zrakoplova obično su na čelu skupine brodova u kojoj se još mogu nalaziti krstarice, razarači, podmornice i pomoćni brodovi.


Nosač USS Enterprise je 2006. godine posjetio Hrvatsku i Split a tom je prilikom američka Medalja časti bila dodijeljena pukovniku Hrvatske vojske Srećku Hercegu, koji je potomak Petra Hercega Tomicha. Tomich je poginuo na američkom bojnom brodu USS Utah pri japanskom napadu napadu na američku flotu u Pearl Harbouru a njegova požrtvovnost spasila je živote mnogih članova posade tog broda.


Split su i ranije posjećivali američki nosači zrakoplova – 1976. USS Saratoga, a 1979. USS America.