Opsežna istraga

Velik broj tragova: Policija oformila poseban tim za istragu mafijaške likvidacije Vinka Žuljevića Klice

Ana Raić Knežević

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Policija očekuje da će u sljedećih nekoliko dana od forenzičara dobiti nalaze tragova izuzetih s mjesta nedjeljnog ubojstva Vinka Žuljevića Klice koji bi im trebali pomoći u otkrivanju ubojica i eventulanih naručitelja likvidacije za koje ne iskuljučuju mogućnost da dolaze i van Hrvatske



Na mjestu ubojstva Vinka Žuljevića Klice, kao i na mjestu pronalaska zapaljenog automobila što su ga koristili atentatori pronađeno je jako puno tragova, potvrdio je Vitomir Bijelić, načelnik Uprave kriminalističke policije u Ravnateljstvu policije.


Zato je policija optimistična da će ovaj slučaj vrlo brzo do kraja rasvijetliti no ipak će biti potrebno analizirati cjelokupno poslovanje i kontakte što ih je Žuljević za života imao.Samo na taj način moći će se doći i do mogućih naručitelja, rekao je Bijelić na izvanrednoj konferenciji za novinare.


Dodao je da je način na koji je ubojstvo izvedeno vrlo složen, što zahtjeva i složenu policijsku istragu. Stoga je formiran i poseban policijski tim s najiskusnijim kriminalistima i stručnjacima za organizirani kriminal pa se u policiji nadaju da će otkriti počinitelje, ali i motiv te naručitelje ubojstva. I forenzičari prikupljaju dokaze i samo je pitanje vremena kada će se pokazati prvi rezultati, rekao je Bijelić.  




 Bijelić  je rekao da su tragovi izuzeti s mjesta ubojstva u središtu Sesveta poslani u Centar za kriminalistička istraživanja i da u sljedećih nekoliko sati ili dana iz forenzičkog laboratorija očekuju nalaze koje će, vjeruju, iskorisiti za otkrivanje počinitelja ubojstva, a onda možda i naručitelja tog zločina.


Osim očevida na mjestu ubojstva, policija, kaže Bijelić, provodi i očevide na nekim »sekundarnim lokacijama«, poput mjesta gdje je pronađena zapaljena škoda octavia koju su atentatori koristili prilikom ubojstva. Policija očekuje da će i temeljem tragova s tog vozila doći do korisnih podataka.


Policijski istražitelji također po Bijelićevim riječima pretražuju prostore na kojima bi mogli doći do predmeta koji bi ih mogli povezati s ubojstvom.Potvrdio je da je policija razmijenila podatke s agencijama u Hrvatskoj i regiji, u prvom redu u Bosni i Hercegovini, te zatražila određene provjere. »Rezultati nekih provjera su povratno dobiveni natrag, oni se analiziraju i uklapaju u jednu od više verzija koje su u ovom trenutku postavljene u pravcu daljnjeg krim istraživanja«, rekao je Bijelić.

Ustvrdio je da policija ne može isključiti ni da je eventualni motiv ili veza koja bi dala odgovore na ključna pitanja vezana za ubojstvo i izvan granica Hrvatske.


Također, policija ne isključuje niti jednu pretpostavku koja bi mogla biti motiv ubojstva pa tako ni određene posljedice poslovnih aktivnosti koja je žrtva kroz svoje legitimne tvrtke ostvarivala na području Hrvatske i izvan njenih granica.


Po policijskim podacima Vinka Žuljevića su, dok se vozio automobilom sesvetskom Glavnom ulicom, u nedjelju nešto prije osam sati presreli atentatori u škodi octavia s nepripadajućim oznakama Bosne i Hercegovine, a blizini njegovog vozila se zatekao i motocikl s dvije osobe.


»Suvozač iz octavie i osoba na motociklu su vatrenim oružjem neutvrđene marke i tipa ispalili više hitaca u pravcu vozila, a nakon što je žrtva izašla iz vozila još nekoliko hitaca. Od posljedica je žrtva preminula na mjestu događaja«, rekao je Bijelić.


I dok policija ne otkriva mnogo detalja o likvidaciji, koja po tvrdnjama stručnajka gotovo sigurno nosi potpis organiziranog kriminala, mediji su puni raznih teorija o pozadini zločina kakav na zagrebačkom području nije zabilježen posljednjih godina.


Večernji list piše kako su Klicu najvjerojatnije likvidirali strani plaćenici, dok Jutarnji list nagađa da bi ubojstvo moglo biti povezano s nestankom Klicina bivšeg suborca Branka Katušića i Branka Mrakovića u siječnju u istočnoj Češkoj.


Jutrarnji navodi i da je u svojim tajnim obavještajnim godišnjim izvješćima o stanju organiziranoga kriminala policijski ured za suzbijanje korupcije i organiziranog riminaliteta (Pnuskok) Žuljevića naveo kao prvoga čovjeka jednoga od pet grupacija koje djeluju na području hrvatske metropole, iako nikad nije bio osuđivan. Ističu i da je bila riječ o osobi s jakim političkim i poslovnim vezama od estrade, do međunarodne trgovine, turizma i ugostiteljstva.


U medijskim rekonstrukcijama posljednjeg »mafijaškog ubojstva« ističe se da su Klicu u Glavnoj ulici u Sesvetama dočekali napadači koji su ga sačekali dok se vraćao s mise iz crkve sv. Antuna Padovanskog u Sesvetama. Svjedoci pričaju da su mu atentatori zapriječili put automobilom i motociklom, najprije navodno pucali u automobil, a nakon što je Žuljević izašao van i pokušao bježati za njim je krenuo napadač s motociklističkom kacigom na glavi, primio ga za jaknu i ubio ga. Na poljskom putu pored pruge u istočnom dijelu Zagreba policija je potom pronašla zapaljen automobil koji su, prema nagađanjima, koristili Klicini atentatori.


Još od 90-tih godina Klicu se u medijima povezivalo s klanom na čijem je čelu bio Vjeko Sliško koji je preminuo od posljedica atentata u središtu Zagreba u ožujku 2001. Široj javnosti postao je poznat tijekom suđenja za ubojstvo Veselina Marinova u kojem je oslobođen optužbi. Sud je zaključio da je Žuljević u Marinova, dugogodišnjeg tjelohranitelja zapovjednika Kažnjeničke bojne HVO-a Mladena Naletilića Tute, pucao u samoobrani.


To je na suđenju potvrdio i njegov kum Vlado Rajić, koji se posljednji put u stupcima crne kronike spominjao 2013. kada je priveden zbog prodaje podataka o kriminalističkim istraživanjima, odnosno curenja povjerljivih policijskih podataka. Podatke o tajnim istragama navodno su prodavali ranije prijavljeni policajac Marko Svalina i Vjekoslav Drnić, a njihov slučaj još čeka sudski epilog. Iste godine Klicu se u medijima povezivalo i s pokušajem iznude poznatog ugostitelja, spominjao se kao jedan od suvlasnika zaštitarske tvrtke, koja je među ostalim surađivala sa Zagrebačkim holdingom.


U ožujku 2009. Žuljević je ozlijeđen u naletu vlaka na njegov automobil, a od ozljeda zadobivenih u toj nesreći njegov je otac preminuo u bolnici.