Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. veljače 2020.
Bolnički sustav na koljenima

Veledrogerije kreću s obustavom lijekova bolnicama: 'Stjerani smo pred zid'

Veledrogerije kreću s obustavom lijekova bolnicama: 'Stjerani smo pred zid'
Veledrogerije kreću s obustavom lijekova bolnicama: 'Stjerani smo pred zid'
Autor:
Objavljeno: 12. srpanj 2019. u 11:08 2019-07-12T11:08:31+02:00

Situacija je neodrživa. Datum zadnjeg računa koji nam je jedna bolnica platila je 16. kolovoz 2016. godine. Sad će krenuti isplata regresa, a već znamo da nam bolnice u to vrijeme plate upola manje nego inače - kaže Klobučar

Zbog ukupnog duga koji je prešao 2,6 milijardi kuna i rokova plaćanja koji su u nekim bolnicama prešli tisuću dana, veledrogerije počinju sa selektivnom obustavom isporuke lijekova i podizanjem tužbi protiv pojedinih bolnica, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u HUP-ovoj Koordinaciji veledrogerija. Najavljuju i blokade računa bolnica, zbog kojih će u pitanje doći isporuka plaća. 

- Veledrogerije više ne mogu biti odgovorne za funkcioniranje bolničkog sustava jer im je ugrožen opstanak. Stjerani smo pred zid, a to što će neke bolnice ostati bez lijekova isključiva je odgovornost Vlade koja ignorira problem - izjavio je predsjednik Koordinacije, Ivan Klobučar. U pitanje je, kaže, došla likvidnost njihovih tvrtki i isplata plaća za 2.500 zaposlenih. 

Dulje od tisuću dana veledrogerije čekaju na plaćanje lijekova koje isporuče bolnicama u Dubrovniku, Vinkovcima i Sisku, ali i druge županijske bolnice nisu mnogo bolje. Ni rokovi plaćanja od 500, 600 ili 800 dana nisu im prihvatljivi jer normalno poslovati mogu, kako tvrde, samo ako rokovi plaćanja ne pređu 260 dana.

- Situacija je neodrživa. Datum zadnjeg računa koji nam je jedna bolnica platila je 16. kolovoz 2016. godine. Sad će krenuti isplata regresa, a već znamo da nam bolnice u to vrijeme plate upola manje nego inače - kaže Klobučar.

Najavljuju i službeno obraćanje Europskoj komisiji, čiju će Glavnu upravu za zdravstvo izvijestiti da pacijenti u HRvatskoj nisu ravnopravni onima u ostatku EU, jer im prijeti nestašica lijekova.

- Nema adekvatne reakcije države na ovaj problem, svi su razgovori završili neispunjenim obećanjima. Neodgovorno je šutjeti na ovaj problem - kaže Milka Kosanović (HUP).

Phoenix farmacija od 1. srpnja ograničila je isporuku lijekova dvjema bolnicama s dugom starijim od 1.000 dana. Isporuku su ograničili na asortiman koji nije dobavljiv iz drugih izvora, ali ako se neplaćanje nastavi, takvu će mjeru, kažu, primijeniti na prošireni asortiman. Dosad su veledrogerije podigle tužbe protiv 11 bolnica, do kraja srpnja planiraju podići još pet tužbi, a dodatne četiri u rujnu.

- Igramo se pacijentima. Ako ne bude lijekova u bolnicama, zaista se nešto može dogoditi nekome od pacijenata - kaže Jasminko Herceg (Medika) Na pitanje zašto ranije nisu reagirali, iz veledrogerija odgovaraju:

- Strah nas je da nam netko ne zakuca na vrata jer njegovo dijete nije dobilo lijek, a mi smo ga imali na lageru - kaže Klobučar.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.