Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 6
Sutra: 9° 9° 6
17. siječnja 2019.
Svi se okupili

Vedrili su i oblačili: Koga savjetuju 14 Uljanikovih menadžera u Arsenal konceptu?

Radnici koji štrajkaju u Uljaniku već treći dan u prosvjednoj su šetnji krenuli ulicama Pula, noseći transparente / Photo: Dusko Marusic/Pixsell
Radnici koji štrajkaju u Uljaniku već treći dan u prosvjednoj su šetnji krenuli ulicama Pula, noseći transparente / Photo: Dusko Marusic/Pixsell
Autor:
Objavljeno: 24. kolovoz 2018. u 13:36 2018-08-24T13:36:18+02:00

Tvrtka je registrirana je za usluge poslovnog savjetovanja, u 2016. imala je 17, a lani dvije kune prihoda

RIJEKA Četrnaest menadžera Uljanika prije nepune tri godine osnovala je zajedničku tvrtku, registriranu za obavljanje usluga poslovnog savjetovanja. Tvrtka sa sjedištem u Puli i osnivačkim kapitalom od 29 tisuća kuna zove se Arsenal koncept, a dosad, prema podacima servisa Poslovna.hr nije imala gotovo nikakvih prihoda.

Točnije: u 2016. imala je 17, a lani dvije kune prihoda. Poslovala je s gubitkom i nema zaposlenih, objavio je Poslovni dnevnik. Zbog krize u Uljanik grupi koja je dovela do neisplate plaća za gotovo 4.500 radnika u pulskom i riječkom brodogradilištu otvorilo se pitanje odgovornosti ne samo predsjednika Uprave Giannija Rossande, već i njegova menadžerskog tima. Taj je tim ujedno zastupljen i među vlasnicima Arsenal koncepta, dok je Gianni Rossanda predsjednik Nadzornog odbora.

Bliski suradnici

Direktor tvrtke je Veljko Grbac, koji nije osnivač, a donedavno je bio član uprave Uljanik d.d., a sada je na poziciji člana pet nadzornih odbora u Uljanikovim tvrtkama. Među osnivačima je i Hrvoje Markulinčić, dugogodišnji glasnogovornik, danas direktor tvrtke Uljanik Poslovno informacijski sustavi, a on je ujedno i u NO-u Arsenala.Većina menadžera iz ovog kluba bliska je ili su aktivni u IDS-u, a izuzetak je Alen Damijanić, koji je HNS-ovac, a u Uljanik je ušao u vrijeme dok je na poziciji u Vladi bio Radimir Čačić. Damjanić je u to vrijeme na lokalnoj razini bio pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije, donosi Poslovni dnevik.

Prema dostupnim podacima, direktor Uljanikove tvrtke Brodo opus Marinko Brgić bivš je član uprave Uljanik d.d., a trenutno je u NO Uljanik Brodogradilišta i Uljanik Brodograđevnih projekata. U strukturi je Serđo Pajković, član uprave Uljanik Brodogradilišta, Elvis Pahljina je direktor Uljanik Pomrstva za usluge u morskom prijevozu, još od 2013., predsjednik je NO-a Uljanik Strojogradnja Dieselu, te Uljanik financije, član u NO-u Uljanik Brodogradilišta i 3. maja, a zamjenik je predsjednika NO-a Viktora Lenca, a još je prokurist u tvrtki 3. maj 723 za brodogradnju od rujna prošle godine.

U Arsenalu je i bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan, te Enco Vitasović koji je čelu je Uljanikove tvrtke Shipbuilding Computer Sistems, a bio je aktivan i u strukturama Uljanik Tenis kluba. Silvan Kranjc bivši je direktor Uljanik Brodogradilišta, a bio je na poziciji predsjednika NO-a Uljanik Proizvodnja opreme. Renis Pavletić, bio je šef konstrukcije u Uljaniku, a sada prema informacijama iz grupacije savjetnik Uprave, a Milko Mihovilović direktor je Uljanik Strojogradnja Diesela, a Kazimir Pavletić glavni je menadžer u Uljanik Standardu. Armando Banković od 2016. je direktor Uljanik Proizvodnja opreme Vodnjan.

Nema samo Percana

Većina ovih direktora još je na nekim pozicijama u nadzornim odborima. Jedini iz kruga glavnih kojeg od glavnih u Uljanikovoj menadžerskoj mreži nema u Arsenal konceptu je aktualni direktor riječkog 3. maja Maksimilijana Percana. Međutim, u NO-u zajedničke tvrtke sjedi njegov otac Dalio Percan. I od Percana je jučer zatražena ostavka, i to od riječkih škverana koji su tijekom prosvjeda banuli u ured zatražili njegovu smjenu, a on ih je, kako su sami radnici snimili mobitelima, uvjeravao kako brani riječki škver od Uljanika, te im obećao izdvajanje iz pulske grupacije.

Percan je u 3. maj stigao iz Uljanika, a lojalnost vlasnicima iz Pule pokazao je i tijekom prošle godine dajući Uljaniku pozajmicu u iznosu od 523 milijuna kuna. Iako je imao instrument osiguranja, nije ga aktivirao po isteku ugovorenih rokova, a iz internih izvora čuje se i da je Percan tako vrijednu pozajmicu dao bez potrebnog odobrenja Nadzornog odbora. Unatoč svemu dobio je razrješnicu glavne skupštine za poslovanje 3. maja u prošloj godini, piše Poslovni dnevnik.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka