Vremenska prognoza

Veći dio Hrvatske jutros se probudio u debelom minusu. Sutra okreće na južinu, a bit će i kiše

P. N.

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



Veći dio Hrvatske jutros se probudio s debelim minusima – najniža temperatura izmjerena je u 7 ujutro u Bednji (minus 14 stupnjeva), Otočcu (minus 12,5), u Karlovcu (minus 11,3) i na Zavižanu (minus 11,2). U Zagrebu je bilo točno minus 10 stupnjeva, kao i u ostatku središnje Hrvatske, a ispod nule je i u Rijeci, gdje je živa na termometru pokazala minus 1 stupanj, no osjet hladnoće dodatno pojačava bura.


Jaka i olujna bura, ponegdje i s orkanskim udarima, i bržim od 150 km/h, puhat će još uglavnom ujutro, kada će mjestimice u zapadnim krajevima unutrašnjosti temperatura biti i niža od -10 °C, dok na istoku još gdjegod može biti slabog snijega. Tijekom dana većinom bez oborina, uz barem djelomice sunčano vrijeme, ponegdje i nakon čak tjedan dana, ali još relativno hladno. U nedjelju toplije, uz južinu, do večeri ponegdje i kišu, u višem gorju i snijeg. U još topliji ponedjeljak oblačnije i kišovitije, na Jadranu i uz obilnije pljuskove i grmljavinu, a uz novi pad temperature snijeg je do kraja dana moguć i u nekim nizinama, najavljuje za HRT meteorolog Zoran Vakula. 


U subotu prijepodne još uglavnom na krajnjem istoku Hrvatske može biti slabog snijega. Prema zapadu pak bez oborine, uz razvedravanje. Puhat će mjestimice umjeren sjeverozapadnjak, potom zapadnjak i jugozapadnjak. Temperatura zraka većinom između -5 i 0 °C. Najviša će dnevna u središnjoj Hrvatskoj biti od -1 do 2 °C. Najniža jutarnja uglavnom između -10 i -5 °C, pri čemu ponegdje može biti magle. Danju promjenljiva naoblaka uz sunčana razdoblja, a u drugome dijelu dana zapuhat će mjestimice umjeren jugozapadni vjetar. Na sjevernom Jadranu bura, umjerena i jaka, na udare olujna pa i orkanska u noći i prijepodne, slabjet će i okrenuti na sjeverozapadnjak. Bit će dosta sunčanih sati, posebno u Istri i na otocima, a ujutro u kotlinama gorske Hrvatske te u unutrašnjosti Istre može biti magle.




Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije suho i barem djelomice sunčano, uz više oblaka u noći i ujutro. Prvi će dio dana još obilježiti jaka i olujna bura koja će postupno slabjeti i okrenuti poslijepodne na sjeverozapadnjak. More umjereno valovito i valovito, smirivat će se. Na krajnjem jugu Hrvatske najviša temperatura uglavnom od 8 do 11 °C. Prvi će dio dana još biti oblačan, uz umjerenu i jaku, na udare i olujnu buru. A potom će bura slabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak pri čemu se očekuju dulja sunčana razdoblja.”


U nedjelju na kopnu osjetno toplije, iako će jutro još biti hladno, mjestimice moguće i maglovito. A prema kraju dana će se sa zapada naoblačiti te će navečer i u noći biti snijega i kiše u Gorskome kotaru. U ponedjeljak kiša gotovo posvuda, uglavnom u višem gorju i snijeg, no prema kraju dana snježna će se granica snižavati pa u utorak susnježice i snijega može biti i u nekim nizinama. Sredinom tjedna ponovno hladnije, uz moguć slab snijeg mjestimice. I na Jadranu potkraj nedjelje kiša na sjevernom Jadranu, potom u ponedjeljak, kada može biti izraženijih pljuskova i drugdje. U utorak i srijedu pak kiša još uglavnom prema jugu i na otvorenome moru. U nedjelju će zapuhati jugo koje će jačati i početkom tjedna okrenuti na jugozapadnjak, pri čemu će temperatura zraka porasti.”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec.