"Pojačanje" u Porečko-pulskoj biskupiji

Vatikan poslao biskupu Milovanu svećenika iz Mostara da “uvede red”

Glas Istre



Većina istarskih svećenika koje smo jučer anketirali uglavnom nije bila upoznata s najnovijom odlukom Svete Stolice. »Nitko ništa nije čuo ni načuo o tome«, bio je najčešći njihov komentar. Svi su iznenađeni činjenicom da je riječ o svećeniku iz Hercegovine. Također su složni da je svemu povod slučaj Dajla te da će, budući da biskup koadjutor osim funkcije pomoćnika ima i ovlast prava nasljedstva postojećeg biskupa, mons. Dražen Kutleša najvjerojatnije preuzeti Porečku i pulsku biskupiju. Jedan od svećenika ovako je to komentirao: »To vam znači da ovaj naš nije zbačen s prijestolja, ali je dobio pomoćnika. Neki se pitaju: što će nam on, što ćemo s njime? Sad će nam sve rasprodati, ali Bog je posljednji sudac. Budući da je imenovan pomoćnikom biskupa na redu je njegovo ređenje, što će se vjerojatno obaviti uskoro kako bi mogao stupiti na novu funkciju«. Jedan je svećenik na to rekao da je očito u Vatikanu sve moguće ako donosi – šolde. (



    S obzirom na sve što se u Porečkoj i pulskoj biskupiji događalo zadnjih mjeseci – od Papine jednominutne suspenzije porečkog i pulskog biskupa Ivana Milovana zbog atraktivnih nekretnina u i oko Dajle nadalje – nije ni čudno da su s Kutlešinim imenovanjem krenule i spekulacije kako je Papin potez ustvari uvod u smjenu mons. Milovana. Naime, mons. Kutleša imenovan je biskupom koadjutorom, odnosno pomoćnim biskupom, i dobit će posebne ovlasti, što znači da mons. Milovan neće više imati puno pravo upravljanja i jurisdikcije. Prema mišljenima stručnjaka, posebne ovlasti odnosit će se upravo na slučaj Dajla, ali i na neka druga pitanja.   




 Porečka i pulska biskupija na svojim je stranicama u povodu imenovanja novog biskupa koadjutora objavila priopćenje za javnost biskupa Milovana. Među ostalim, Milovan ističe da je »zahvalan Svetome Ocu na imenovanju mons. Kutleše biskupom koadjutorom, a novome biskupu čestitam u svoje osobno ime te u ime svećenstva, redovništva i svih vjernika naše Biskupije. Mons. Dražena Kutlešu poznam kao dobru, plemenitu i stručnu osobu te ne sumnjam da će on uvelike moći doprinijeti vjerskom životu i poslanju naše Porečke i Pulske biskupije. Novog biskupa preporučujem dobroti, pažnji i molitvi svih naših vjernika«, stoji u biskupovom priopćenju.   


Novoimenovani biskup koadjutor Porečke i pulske biskupije mons. Kutleša rođen je 25. rujna 1968. godine u Tomislavgradu u Bosni i Hercegovini. Nakon završenog sjemeništa u Dubrovniku nastavlja studij filozofije i teologije u Bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1993. godine za Mostarsko-duvanjsku biskupiju. Godine 1994. postao je bakalaureat pri Teološkom fakultetu u Zagrebu, a 2001. godine na Papinskom sveučilištu Urbanianumu postigao je doktorat iz kanonskog prava.


    Od 1993. do 1995. godine bio je župni vikar u mostarskoj katedrali. Od 2006. djelatnik je Kongregacije za biskupe, a od ove godine suradnik je kongregacije za kauze svetih i disciplinu sakramenta. Autor je nekoliko publikacija i surađuje u katoličkom mjesečniku Crkva na kamenu, stoji u životopisu mons. Kutleše koji je objavila IKA.