Manje hospitalizacija, više ambulantnih i dnevnobolničkih usluga

Vargin masterplan: Liječenje u bolnici smanjiti do 40 posto

Ljerka Bratonja Martinović

Nacionalni plan razvoja bolnica ministar zdravlja Siniša Varga jučer je dao u javnu raspravu, a počet će se primjenjivati 1. siječnja 2015. godine



ZAGREB  Do kraja 2016. godine prosječna duljina bolničkog liječenja smanjit će se za 10 do 40 posto, stopa akutnog bolničkog liječenja past će za 10 posto, bolnički će kreveti u prosjeku biti popunjeni do 85 posto, i to zahvaljujući rastu broja ambulantnih usluga, usluga dnevne bolnice i dnevne kirurgije za minimalnih deset posto, uz ukupno veći broj usluga koje će bolnice pružati pacijentima.


Ciljevi su to Nacionalnog plana razvoja bolnica što ga je ministar zdravlja Siniša Varga jučer dao u javnu raspravu, a počet će se primjenjivati 1. siječnja 2015. godine. Iako njegov masterplan, za razliku od Ostojićevog, ne sadrži analizu rezanja broja kreveta po bolnicama i odjelima, ciljevi su Vargine reforme bolničkog sustava nešto odlučniji od Ostojićevih. Vargin je prethodnih planirao prosječnu duljinu hospitalizacije smanjiti do 30 posto, dok je Varga letvicu postavio na 40 posto.


Promjena nema u funkcionalnoj integraciji bolnica: za 10 bolnica, ili njih 32 posto, nije predviđena funkcionalna integracija, dok će se 21 bolnica međusobno integrirati i to na razini već poznate četiri regije. U dva slučaja integriraju se bolnice različitih regija, Opća bolnica »Dr. Tomislav Bardek« Koprivnica i Opća bolnica Virovitica, te zadarska bolnica s OB Gospić.


Više u današnjem tiskanom izdanju Novog lista…