Ministarstvo zdravlja

Varga: Pravilnik o uporabi marihuane u medicinske svrhe u utorak ide u javnu raspravu

Hina

Snimio Darko JELINEK / NL arhiva

Snimio Darko JELINEK / NL arhiva

U pravilniku će biti reguliran način na koji će liječnici propisivati, a ljekarnici izdavati medicinski kanabis, u kojim oblicima i pod kojim uvjetima, rekao je u ponedjeljak Varga. Savjetovanje o novom pravilniku trajat će 15 dana, nakon čega će biti objavljen u Narodnim novinama

ZAGREB Pravilnik kojim se regulira stavljanje u promet pripravaka na bazi indijske konoplje u utorak ide u javnu raspravu, najavio je ministar zdravlja Siniša Varga.U pravilniku će biti reguliran način na koji će liječnici propisivati, a ljekarnici izdavati medicinski kanabis, u kojim oblicima i pod kojim uvjetima, rekao je u ponedjeljak Varga. Savjetovanje o novom pravilniku trajat će 15 dana, nakon čega će biti objavljen u Narodnim novinama.

»Na nama je da ga u suradnji s Hrvatskom agencijom za lijekove i medicinske proizvode što prije definiramo i da lijekovi budu što prije na policama ljekarni«, izjavio je Varga.


Naglasio je kako je Stručno povjerenstvo za legalizaciju upotrebe marihuane napravilo veliki posao koji je unesen u pravilnik te, među ostalim, identificiralo područja medicine gdje se medicinski kanabis može koristiti.


»To su pacijenti u izuzetno teškim medicinskim stanjima pa ćemo im osigurati svaki lijek koji možemo«, poručio je Varga.




Stručno povjerenstvo za legalizaciju upotrebe marihuane u medicinske svrhe završilo je u kolovozu s radom i donijelo smjernice po kojima bi upotreba indijske konoplje u Hrvatskoj postala legalna za oboljele od multiple skleroze, AIDS-a, malignih bolesti i dječjeg epileptičnog sindroma.


Prikupljeni znanstveni dokazi pokazuju, ustvrdilo je Povjerenstvo, da nijedan pripravak na bazi indijske konoplje nije sposoban zaliječiti ili trajno izliječiti malignu bolest, zaustaviti progresiju multiple skleroze ili AIDS-a. No, neki pripravci smanjuju simptome pa se preporučuje njihovo korištenje uz druge konvencionalne oblike liječenja.