Posljedice rebalansa snosit će HZZO

Varga: Porodiljne naknade se ne mijenjaju

Hina

Iz Ministarstva socijalne politike i mladih, koje je nadležno za zakonsko uređenje rodiljnih naknada, nedavno su poručili da se naknade neće smanjivati niti mijenjati, odnosno da će tijekom prvih šest mjeseci djetetova života naknada i dalje odgovarati prosjeku pune plaće



ZAGREB – Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Siniša Varga potvrdio je danas da se porodiljne naknade najvjerojatnije neće mijenjati, a proračunsko smanjenje od 100 milijuna kuna osjetit će HZZO na svojoj bilanci poslovanja za ovu godinu.


Za promjenu iznosa rodiljnih naknada i njihovo usklađivanje s državnim proračunom trebalo bi mijenjati Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama. To se najvjerojatnije neće dogoditi, pa će HZZO ove godine imati računovodstveni manjak od 100 milijuna kuna, koliko je prijedlogom rebalansa smanjen iznos za tu svrhu, rekao je Varga na konferenciji za novinare.


Iz Ministarstva socijalne politike i mladih, koje je nadležno za zakonsko uređenje rodiljnih naknada, nedavno su poručili da se naknade neće smanjivati niti mijenjati, odnosno da će tijekom prvih šest mjeseci djetetova života naknada i dalje odgovarati prosjeku pune plaće zaposlene majke.




Varga je danas istaknuo kako očekuje da će se planiranim izlaskom HZZO-a iz državne riznice ubuduće izbjeći takve situacije.


Izlasku HZZO-a iz riznice prethodit će niz zakonskih izmjena, pa će zakonom biti definirano i to da rodiljne naknade i bolovanja više neće biti u nadležnosti HZZO-a, koji će se baviti samo zdravstvenim osiguranjem.


Zakonom bi trebalo biti definirano i osnivanje jedinstvenog novčarskog centra iz kojega će se isplaćivati naknade, rekao je Varga.