Udruga Franak

Varaždinac ovršio Addiko banku: Zaduženi u francima su dočekali. Sad će banke malo plaćati

P. N.

foto: wikimedia commons

foto: wikimedia commons

Tužitelj će sad, informira Franak, pokrenuti novi sudski spor, kojim će zahtijevati da se njegov ugovor proglasi ništetnim te da mu Hypo/Addiko vrati sve što je banci isplatio temeljem ništetnog ugovora, odnosno da ga banka obešteti za tečajnu razliku.



Udruga Franak, koja zastupa ljude kod banaka zadužene u švicarskim francima, izvijestila je javnost da tužitelj iz Varaždina Vlado Podbrežnički iz Varaždina “na temelju pravomoćne presude uspio ovršiti Hypo/Addiko banku za iznos od oko 150 tisuća kuna. Novac je, izvještava Franak, uplaćen na račun tužitelj Podbrežničkog.


– Presudom je utvrđeno da Hypo/Addiko mora vratiti 11.009,86 švicarskih franaka u kunskoj protuvrijednosti na dan isplate plus pripadajuću zateznu kamatu. Nakon što je presuda postala izvršna, tužitelj je pokrenuo ovršni postupak koji je uspješno završen ovrhom Hypo/Addiko banke. Tužitelja je zastupao Zajednički odvjetnički ured Marijan Fosin, Božica Petak Vujec i Andreja Fosin, stoji u priopćenju Franka.


Tužitelj će sad, informira Franak, pokrenuti novi sudski spor, kojim će zahtijevati da se njegov ugovor proglasi ništetnim te da mu Hypo/Addiko vrati sve što je banci isplatio temeljem ništetnog ugovora, odnosno da ga banka obešteti za tečajnu razliku.




– Tečajna razlika po našim procjenama iznosi vjerojatno otprilike još najmanje toliko koliko je već isplaćeno na temelju preplaćene kamate. Radilo se o kreditu s valutnom klauzulom u francima, koji je isplaćen u iznosu od oko 360 tisuća kuna. Informacija koju prenosimo jest dokaz da će banke nedvojbeno platiti sva svoja dugovanja, ako ne drage volje, a onda svakako putem ovršnoga postupka pošto je presuda ovršna isprava pa se sredstva skidaju s računa banke, čuvaju se 60 dana i nakon toga se uplaćuju na račun tužitelja, izvijestio je Franak.


Iz ove udruge napominju da se i u Sloveniji “nastavljaju donositi sudske odluke o ništetnosti ugovora s valutnom klauzulom u francima”.


– Saznajemo da je donesena još jedna prvostupanjska presuda kojom je utvrđeno da je ništetan ugovor s takovom valutnom klauzulom. Budući da u Sloveniji već postoji i takva pravomoćna presuda, očigledno je da Slovenija ima već potvrđenu sudsku praksu po tome pitanju, i da povratka na staro više nema. Svaki CHF dužnik u Sloveniji s pravom može očekivati da će njegov ugovor biti na sudu proglašen ništetnim ugovorom, izvijestio je Franak.


Sudska praksa u Hrvatskoj, napominju iz udruge, “također ide u pozitivnom smjeru za oštećene građane, budući da je već više puta presuđena ništetnost nakon provedene konverzije tako vjerujemo da će biti presuđivana i ništetnost svih pojedinačnih ugovora u švicarskim francima”.


– U skladu sa hrvatskim zakonima, sudskim presudama te stručnim mišljenjima koje ćemo tek predočiti javnosti, prema kojima ugovori s ništetnim ugovornim odredbama o predmetu i cijeni ne mogu opstati te u skladu sa sudskom praksom u Europskoj uniji te susjednoj Sloveniji, gdje čak kamatne stope uopće nisu bile nezakonite, a samo na temelju ništetne valutne klauzule CHF sudovi presuđuju ništetnost ugovora, uvjereni smo da će i naša sudska praksa krenuti u tome smjeru, zaključuju u Franku.