Porezna uprava izdala 92 rješenja za naplatu duga

Varali državu: Dolijala 92 direktora zbog duga od 134 milijuna kuna

Jagoda Marić

Najviše rješenja doneseno je na području Zagreba, čak 32 a ukupan porezni dug koji je njima obuhvaćen veći je od 34,5 milijuna kuna, a najveći ukupan dug koji je dosad utvrđen odnosni se na Poreznu upravu u Rijeci gdje je za 20 predmeta u sedam izdano rješenja za dug veći od 38 milijuna kuna

ZAGREB Porezna uprava donijela je do sredine rujna 92 rješenja u kojima 134 milijuna kuna poreznog duga nastoji naplatiti iz osobne imovine direktora i vlasnika poduzeća.  Direktori i vlasnici poduzeća  prema novim odredbama Općeg poreznog zakona porezni su jamci za plaćanje obveza državi ako njihova poduzeća to nisu učinila, iako su na računu imala novca kojim su mogli podmiriti poreze i doprinose.

U slučaju kada posumnja i utvrdi da je bilo zlouporabe, odnosno da su direktori i vlasnici preusmjeravali novac na druge tvrtke ili na  privatne osobe čime su onemogućili poduzeće da plati porez – država taj dug može naplatiti iz privatne imovine čelnika poduzeća. 


Prebacivanje novca


Tako su u razdoblju do 21. rujna poreznici radili na 295 predmeta u kojima je ukupan dug državi  veći od 703 milijuna kuna. Kako doznajemo, dosad su službenici porezne uprave sastavili 116 zapisnika čime je obuhvaćeno 180,5 milijuna kuna duga.


Rješenja su donijeta u 92 slučaja, od čega u četiri nije utvrđen porezni dug koji bi nastao zato što je netko prebacivao imovinu na druge tvrtke ili privatne račune  i  tako izbjegavao plaćanje poreza državi.




U preostalih 88 slučajeva porezna je uprava utvrdila dug  od 134 milijuna kuna, a što je još važnije i 92 osobe, odnosno porezna jamca koji imaju nekretnine, odnosno imovinu iz koje bi se država trebala naplatiti.


Tako su u zapisnicima i rješenjima poreznici došli do toga da je čak 315 milijuna kuna poreznog duga moglo i biti plaćeno da nije bilo prebacivanja novca i imovine s tvrtke na tvrtku. U nekim slučajevima u tim je lancima bilo umreženo i po 17 poduzeća. 


No, čak ni donesena rješenja Porezne uprave ne znači i da će se to dogoditi jer je pred  poreznim vlastima sada puno teži put s obzirom da će na izdana rješenja  kao i u većini slučajeva dosad uslijediti žalbe u drugom stupnju pa u konačnici i žalbe Upravnom sudu. 


Direktori i vlasnici nikada nisu, za razliku od obrtnika, odgovarali svojom imovinom  i naravno da su onda bez straha prebacivali imovinu na privatne račune  i na druga poduzeća kako ne bi platili obveze državi. No, tako neće ići dalje. Bit će teško naplatiti se iz njihove privatne imovine, znali smo to i kad smo predlagali zakon, ali nećemo odustati, kaže nam sugovornik iz Ministarstva financija.


Umrežene tvrtke


Najviše rješenja doneseno je na području Zagreba, čak 32 a ukupan porezni dug koji je njima obuhvaćen veći je od 34,5 milijuna kuna. Uz to poreznici su utvrdili i da 25 jamaca, odnosno odgovornih osoba vezanih uz te slučajeve ima nekretnine iz kojih se ti dugovi mogu naplatiti. 


No, najveći ukupan dug koji je dosad utvrđen odnosni se na Poreznu upravu u Rijeci. Ona je dosad  za 20 predmeta koje je pokrenula u njih sedam izdala rješenja i u njima je utvrdila dug veći od 38 milijuna kuna.


Pronašli su riječki poreznici i osam odgovornih osoba – jamaca koji imaju nekretnine iz kojih država treba naplatiti svoja potraživanja. Uz to porezni službenici na području Rijeke u 11 su slučajeva došli do faze zapisnika i njima je obuhvaćen dug od 44 milijuna kuna.


Naši sugovornici ističu kako najveći ukupan dug u Rijeci i to samo u sedam slučajeva ne znači da se na tom području najviše izbjegavalo plaćanje poreza nego upućuje na to da se u provjeru krenulo s najvećim slučajevima.


U poreznoj upravi ne žele govoriti ni o kojim je osobama riječ odnosno tko su jamci čija bi privatna imovina mogla biti zalog za plaćanje obveza državi, niti kolika je vrijednost njihovih nekretnina.


Izbjegavaju zasad, dok rješenja o poreznom dugu nisu pravomoćna, govoriti i o imenima tvrtki što su činile mrežu kroz koju se nastojalo izbjeći plaćanje poreza.