Odbor za industriju, istraživanje i energetiku

Valter Flego u ime Renew Europe sudjelovao u raspravi o 5G tehnologiji

P. N.

Snimio Milivoj MIJOŠEK

Snimio Milivoj MIJOŠEK

Europa može i mora biti globalni centar za izvrsna istraživanja, o čemu je i bilo govora na jučerašnjoj raspravi, tu nema kompromisa, istaknuo je Flego



BRUXELLES Jučer je na Odboru za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE) predstavljena studija o 5G tehnologiji – novoj generaciji bežičnih mreža. Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego, punopravan član ITRE-a, sudjelovao je na jučerašnjoj analizi implementacije 5G-a u Bruxellesu te raspravi o posljedicama ove najnovije tehnologije, priopćio je Lokalni ured zastupnika u EP-u. 


– Europa može i mora biti globalni centar za izvrsna istraživanja, o čemu je i bilo govora na jučerašnjoj raspravi, tu nema kompromisa, istaknuo je Flego te dodao:


– Razvoj i implementacija 5G tehnologije trenutačno je jedna od najvažnijih utrka u svijetu, u koju se moraju uključiti vlade država članica. Procjene su da će za postizanje cilja povezivanja svih urbanih dijelova EU-a 5G tehnologijom, do 2025. godine biti potrebno uložiti približno 500 milijardi eura. 5G tehnologija  nudi mnogo više od brzog interneta. Entuzijazam je velik, ali jasno je da još dugo vremena neće biti vidljive ekonomske i društvene koristi uvođenja 5G mreže izjavio je Flego. 




Flego je naglasio da „implementacija nove tehnologije ide sporije od očekivanja i to vrijeme treba iskoristiti da dodatno istražimo sve potencijalno negativne učinke na čovjekovo zdravlje“.  


– Europa mora nastaviti razvijati nove tehnologije i držati korak s najrazvijenijim zemljama u svijetu, ali ne smije zanemariti činjenicu da se kod jednog dijela javnosti stvara otpor spram uvođenja 5G mreže. Nedostatak informacija, istraživanja i stručnih odgovora o potencijalnim zdravstvenim rizicima omogućava širenje straha, pa i različitih teorija zavjera. Upravo iz tog razloga, na jučerašnjem odboru ITRE-a otvorio sam pitanje utjecaja nove tehnologije na zdravlje i upravo iz tog razloga nastavit ću se zalagati za ispitivanje svih potencijalno negativnih aspekata uvođenja 5G mreže, kazao je Flego.


S druge strane, Flego je podsjetio da svega 40% ruralnih krajeva u EU ima pristup brzom internetu, dok u Hrvatskoj još uvijek trećina kućanstava nema širokopojasni internet.


– Jasno da je 5G tehnologija budućnost EU-a, ali rješavanje digitalnog jaza između ruralnih i urbanih dijelova EU-a te širenje dostupnosti širokopojasnog interneta u Republici Hrvatskoj problem je koji moramo rješavati danas, zaključio je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego.


5G mreža je superbrzi mobilni komunikacijski standard pete generacije od kojega će velike koristi imati i privatni i poslovni korisnici. Bit će tisuću puta brža od 4G mreže, s većom efikasnosti uređaja, većom pouzdanosti mreže te mogućnosti spajanja do milijun uređaja na kvadratnom kilometru i smanjenjem kašnjenje signala. 5G mreža omogućit će i široku primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu, industriji, obrazovanju i poljoprivredi te pametnoj gradskoj infrastrukturi. Bitan su aspekt primjene ove tehnologije globalni prihodi, koji se u 2025. procjenjuju na 225 milijardi eura. 5G tehnologija ključna je za globalnu konkurentnost Europe na svjetskom tržištu te gospodarski razvoj država članica i nove razvojne perspektive.