Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. prosinca 2019.
Vremenska prognoza

Vakula otkriva kakvo nas vrijeme čeka: 'U subotu radije ne putujte, pogotovo ne Jadranom i gorskom Hrvatskom'

Foto Boris Scitar / PIXSELL
Foto Boris Scitar / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 6. prosinac 2018. u 6:53 2018-12-06T06:53:00+01:00

Od petka ponovno toplije, najprije i uglavnom suho pa i djelomice sunčano, a za vikend opet oblačnije, uz čestu kišu, osobito na Jadranu i obilnu, praćenu grmljavinom, te uz najprije jako jugo, zatim kratkotrajnu i gdjegod žestoku buru.

Premda danas, na dan zaštitnika djece, pomoraca i mnogih drugih, vrijeme svima vjerojatno neće biti po volji, neće biti ni odviše nepovoljno - povremene mjestične oborine bit će slabe, vjetar samo ponegdje na Jadranu umjeren, a temperatura zraka većinom oko prosječne za 6. dan prosinca.

Od petka ponovno toplije, najprije i uglavnom suho pa i djelomice sunčano, a za vikend opet oblačnije, uz čestu kišu, osobito na Jadranu i obilnu, praćenu grmljavinom, te uz najprije jako jugo, zatim kratkotrajnu i gdjegod žestoku buru. Na kopnu će osim kiše biti i snijega, uglavnom u gorju. Promjenljivo će biti i u nedjelju, relativno toplo još i na samom početku novoga tjedna, ali ne i kasnije, piše Zoran Vakula za HRT.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu najniža jutarnja temperatura zraka bit će od -5 do -2 °C, a najviša poslijepodnevna 3 do 6 °C, pri čemu će biti većinom suho, te barem djelomice sunčano, ujutro uz čestu sumaglicu, gdjegod i maglu. Većinom prosječna temperatura za početak prosinca bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz oblačnije vrijeme nego na istoku te rjeđu maglu.

Štoviše, ponegdje će vjerojatno pasti i malo kiše, a ujutro može zalepršati i poneka snježna pahulja, uglavnom u Međimurju i Zagorju, te u Banovini i Kordunu. Ponegdje je moguća i poledica. Slaba susnježica, snijeg i poledica još su vjerojatniji u Gorskome kotaru i dijelu Like, dok će na sjevernom Jadranu biti povremene mjestimične slabe kiše. Najviše sunčana vremena u Istri, posebice zapadnoj. Bura će u noći slabjeti, pa će ujutro još samo ponegdje biti umjerena. Temperatura zraka ujutro od -2 do 2 °C, uz more 5 do 10 °C, kao i poslijepodne u unutrašnjosti, dok će na Jadranu biti uglavnom 11 ili 12 °C.

Podjednake vrijednosti i u Dalmaciji, uz također većinom malo valovito more, te uz umjerenu buru još samo rijetko ujutro. Povremene mjestimične slabe kiše bit će još i poslijepodne.

Na jugu Hrvatske više sunčana vremena, uz samo malu vjerojatnost gdjekoje kapi, uglavnom na otocima. Bura će oslabjeti, ali još u noći i ujutro u Konavlima može biti umjerena do jaka. Najniža temperatura zraka od 7 do 10 °C, u unutrašnjosti i samo oko 3 °C, a najprije između 11 i 14 °C.

U petak ponovno toplije, ali na kopnu još uz jutarnje "minuse" i mjestimičnu maglu, nakon koje će biti djelomice sunčano. Za vikend opet oblačnije, osobito u subotu, kada će biti kiše, uz pad temperature uglavnom u gorju i snijega, a slabe mjestimične oborine moguće su i u hladniju nedjelju i tijekom još hladnijeg početka novoga tjedna.

I na Jadranu u petak većinom suho uz dosta sunčanog vremena. Prema kraju dana jačanje juga, s kojim će u subotu biti često obilne kiše, mjestimice i grmljavine, a gdjegod i kratkotrajno jake i olujne bure. Stoga ako možete, tada hvalite more, al' se držite kraja! Promjenljivo će biti i u nedjelju, ponovno uz jugo i jugozapadnjak, relativno toplo još i u ponedjeljak, ali ne i u nastavku u početku uglavnom suhog tjedna, u kojem su trenutačno malo vjerojatne veće nevolje prouzročene vremenom. No u subotu bi ih moglo biti - i zbog vjetra i zbog kiše.

U subotu u prometu dodatni oprez!

Stoga planirate li aktivnosti sljedećih dana - pozornije pratite vremenske prognoze i ako ne morate, u subotu ne krećite na putovanja, posebice ne gorskom Hrvatskom i Jadranom, dodaje Vakula za HRT.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.