Kakvo nas vrijeme čeka

Vakula objavio najnoviju prognozu: ‘Idućih dana će biti jako hladno, ali idući tjedan dolazi velika promjena’

P. N.

Foto Boris Scitar / PIXSELL

Foto Boris Scitar / PIXSELL



Na području Kvarnera i danas je na snazi crveni meteoalarm zbog jake bure. Ona je još i pojačala u odnosu na jučerašnji dan i mogla bi dosezati udare i od 140 kilometara na sat.


U prvom dijelu dana u unutrašnjosti će biti oblačno, mjestimice sa slabim snijegom, uglavnom u gorskim predjelima i Slavoniji. Od sredine dana postupan prestanak oborine i kidanje naoblake prema kraju dana. Na Jadranu djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, na jugu još uz malo kiše. Vjetar umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni, a na Jadranu jaka i olujna bura, podno Velebita i orkanska. Najviša dnevna temperatura zraka od -1 do 4, a na Jadranu između 7 i 12 °C.


Zoran Vakula napisao je za HRT kako je za razliku od iznimno tople prve polovine, gdjegod čak i rekordne, studeni, očekivano, djelomično opravdao ime u svojem trećem tjednu, a još više će sljedećih dana, koji će u mnogim mjestima biti hladni kao rijetko kada u ovo doba godine. Ponegdje će na kopnu vjerojatno biti i cjelodnevnih “minusa”, a povremenih mjestimičnih pahulja uglavnom u srijedu i subotu. 




I dok će neke razveseliti prestanak razdoblja iznadprosječne topline, vjerojatno će još mnogobrojnije na kopnu oraspoložiti prestanak dugotrajnog oblačnog i tmurnog razdoblja. Na Jadranu će do četvrtka biti i prilično vjetrovito, uz često jaku i olujnu buru, uglavnom podno Velebita i s orkanskim udarima, pri čemu će more biti valovito i jače valovito. Promet usporen, ponegdje i onemogućen.


Do nedjelje na kopnu još hladnije, gdjekad vjerojatno i uz cjelodnevne “minuse” – u četvrtak uglavnom u gorju, a u petak u sjevernim krajevima. Zimskom će ugođaju ponegdje pridonositi i magla, samo rijetko i poneka pahulja, uglavnom u subotu, kada je u gorju moguća i kiša koja se smrzava na hladnoj podlozi. Početkom novoga tjedna porast temperature, ali i vjerojatnosti za kišu.


Na Jadranu će se stanje sljedećih dana smirivati, ali će još osobito u četvrtak prijepodne biti prilično vjetrovito i valovito, te pritom relativno hladno, iako pretežno vedro. Poneki je jutarnji minus blizu mora još vjerojatniji u petak, kada ponovno okreće na jugo, s kojim će biti sve više oblaka, uglavnom od subote i povremene mjestimične kiše, ali i ponovno sve viša temperatura pa će početak prosinca vrlo vjerojatno biti iznadprosječno topao, piše Vakula.