Sreća u nesreći

VLADA NE MORA STRAHOVATI Bernardić zbunjuje SDP i oporbu, nitko ne može proniknuti što smjera

Dražen Ciglenečki

foto Davor Kovačević

foto Davor Kovačević

Navodno Bernardić vjeruje da bi Plenković ipak mogao smijeniti potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić i čeka što će se dogoditi na idućoj sjednici Predsjedništva HDZ-a



Vlada Andreja Plenkovića prolazi kroz zaista teško razdoblje, najgore otkako je HNS ušao u parlamentarnu većinu umjesto Mosta. Sreća je u nesreći za Vladu što na suprotnoj strani imaju opoziciju koja djeluje kao da je paralizirana i ne zna što činiti.


Glavni je razlog tome predsjednik SDP-a Davor Bernardić, nominalni lider parlamentarne oporbe, koji posljednjih dana, nakon ostavke Ante Ramljaka, izvanrednog povjerenika u Agrokoru, ostavlja dojam izgubljenog političara i svojim neodređenim, potpuno nerazumljivim izjavama izaziva zbunjenost u vlastitoj stranci i ostatku oporbe. I jučer je Bernardić nastavio u istom tonu.


Frustrirani članovi


– Kao odgovoran političar, vodeći prvenstveno računa o radnicima i dobavljačima Agrokora, pričekao sam da vidim što će reći Andrej Plenković i koji će mu biti potezi. S obzirom na to da nije rekao ni poduzeo ništa, smatram da još uvijek vrijedi naš poziv za izglasavanje nepovjerenja Vladi, koji smo na istu temu pokrenuli još prije četiri mjeseca – izjavio je predsjednik SDP-a za Hinu.



Ortački poduhvat na HDZ-zna se način


Nakon Sanaderove »Fimi medije« i Karamarkove »konzultantice«, dobili smo još jedan epski ortački poduhvat trojke Plenković-Dalić-Ramljak na HDZ-zna se način, ocjenjuje Željko Jovanović. – Spašavanje Agrokora kako to sada radi anemični i svileni Plenković, čuvajući svoju potpredsjednicu Vlade Dalić, a žrtvujući povjerenika Ramljaka, pretvara se operaciju koja ima samo jedan cilj – izvlačenje Vlade, odnosno HDZ-a iz močvare sukoba interesa, nemoralnog bogaćenja i politički podobnih pogodovanja. HDZ je očito iznad svih interesa građana i za opstanak HDZ-a i anemičnog Plenkovića vrijedno je žrtvovati sve – rekao je Jovanović. SDP-ovci ističu da je Vlada u cjelini u rasulu, što se najbolje vidi na resoru ministrice Nade Murganić, ali da moraju otići i Milan Kujundžić i niz drugih.


Kako bi mogao vrijediti spomenuti zahtjev, o kojem se u Saboru glasovalo 10. studenoga? Misli li možda Bernardić da se u međuvremenu ništa nije promijenilo i da su svi argumenti za opoziv Vlade u toj oporbenoj inicijativi i dalje aktualni? Znači li to da će SDP opet zatražiti glasovanje u Vladi? Ako je to posrijedi, kada će to operacionalizirati? Odgovore na ova pitanja pokušali smo dobiti u razgovoru s niz važnih dužnosnika SDP-a, ali nitko od njih nije nam znao prevesti Bernardićevu izjavu. Navodno on vjeruje da bi Plenković ipak mogao smijeniti potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić i čeka što će se dogoditi na idućoj sjednici Predsjedništva HDZ-a. Naši sugovornici iz SDP-a prilično su frustrirani činjenicom da nemaju pojma što Bernardić smjera.


Naravno, još su manje ljudi iz Mosta, druge po snazi oporbene stranke, u stanju proniknuti u neposredne političke planove predsjednika SDP-a. Njihov predsjednik Božo Petrov najavio je u četvrtak zahtjev za opoziv Martine Dalić, što je u trenutačnim političkim okolnostima iz perspektive opozicije vjerojatno najlogičniji potez, ali jučer je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja malo prikočio.


– Želimo vidjeti tko je spreman svoj politički kapital uložiti u Martinu Dalić. Jesu li to spremni svi zastupnici HDZ-a i njihovi koalicijski partneri. Želimo, primjerice, vidjeti je li Darinko Kosor taj politički kapital, ako ga ima, spreman uložiti u Martinu Dalić. Ali, još nije bilo nikakvih razgovora s kolegama iz oporbe. Ozbiljna oporba na sve ovo što se dogodilo mora reagirati, ali ne želimo sudjelovati u neozbiljnim pokušajima, rekao je Grmoja na press konferenciji o Mostovom prijedlogu zakona o sprječavanju pranja novca.


U Mostu neslužbeno objašnjavaju da su zastali sa zahtjevom za izglasavanje nepovjerenja Martini Dalić dok ne doznaju hoće li ga Bernardić podržati. No, ne isključuju mogućnost da samostalno krenu u to, a na SDP-ovim zastupnicima bi tada bilo da odluče hoće li ga potpisati. Malo je vjerojatno da bi SDP u tom slučaju ostao po strani, bio bi to za njih preveliki politički rizik. Pogotovo zato što je teoretski moguće petinu oporbenih zastupnika, koliko je potrebno da bi se ovakav zahtjev poslao u saborsku proceduru, okupiti i bez SDP-a.


Otišao da bi ostao


Jučer su i o ovoj temi konferenciju za novinare u Kastvu održali članovi primorsko-goranskog SDP-a.


– Ako i budemo pokretali postupak izglasavanja nepovjerenja ministrici Martini Dalić ili Vladi u cjelini, ne bih rekao da će SDP to raditi s Mostom, nego Most s nama. Zbog Agrokora je SDP već pokretao inicijativu za opoziv Vlade početkom ljeta prošle godine, toga se svi sjećamo, dok je Most još bio dio te Vlade, tako da je tu jedino naša dosljednost. Nama je drago da su oni sada progledali i istina je da se cijela opozicija mora ujediniti oko toga da Martina Dalić ode iz Vlade, ali pričekat ćemo početak zasjedanja Sabora idući tjedan, pričekat ćemo da vidimo ponašanje premijera i hoće li dotad Plenković smjenjivati Martinu Dalić, i tada ćemo znati ide li se u opoziv i s kim točno, rekao je saborski zastupnik SDP-a Saša Đujić u Kastvu odakle je SDP poručio da Dalić svakako mora napustiti Vladu. »Očekujemo da je Plenković odmah razriješi«, rekao je Đujić.


Njegov kolega Željko Jovanović poručio je da je sada jasno i zbog čega je ovoga tjedna bila proglašena pauza u radu Sabora.


– Strah od oporbe jedini je razlog zašto Sabor ne zasjeda ovaj tjedan. Oduzeli su govornicu zastupnicima građana, ali SDP će idući tjedan pokazati tko je lider oporbe u Hrvatskoj. Po Jovanoviću, ostavka povjerenika Ante Ramljaka samo je u funkciji spašavanja Martine Dalić, dok Đujić dodaje da je sada svima jasno da je lex Agrokor pisala upravo sama Dalić, uz naravno Ramljaka.


– Sad je jasno da je Ramljak otišao da bi ostao, da ta ekipa vuče financijsku korist za sebe, a da je premijer neodlučan. Plenković nema nikakve liderske ni državničke osobine, a to vidimo i po tome što još nema alternativu za Ramljaka. Ako Dalić odmah ne razriješi, to će biti dokaz da je i sam otpočetka bio sa svim upoznat, rekao je Đujić.