Odgoda

VIŠESATNO ROČIŠTE Sud u Zagrebu za sutra odgodio odluku o zakonitosti štrajka u Croatia Airlinesu

Hina

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Uprava CA ranije je upozorila da bi štrajk uzrokovao gubitke do 800 tisuća eura po svakom danu štrajka. Štrajk bi, po podacima uprave, utjecao na gotovo sedam tisuća putnika samo u prvom najavljenom danu štrajka



Županijski sud u Zagrebu za četvrtak je odgodio donošenje konačne odluke o zakonitosti štrajka u Croatia Airlinesu (CA) koji je najavio sindikat Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA) zahtijevajući otvaranje pregovora o novom kolektivnom ugovoru.


Na današnjem četverosatnom ročištu sud je saslušao svjedoke, a konačnu odluku donijet će sutra.


Sud je u utorak pak donio privremenu odluku o zabrani štrajka, pozivajući se na odredbu da bi nastala nepopravljiva šteta za tu kompaniju u državnom vlasništvu.




Iz Sindikata ORCA koji okuplja pilote i kabinsko i tehničko osoblje Croatia Airlinesa (CA), poručuju da će u slučaju zabrane štrajka pravdu tražiti na Vrhovnom sudu.


Uprava CA ranije je upozorila da bi štrajk uzrokovao gubitke do 800 tisuća eura po svakom danu štrajka. Štrajk bi, po podacima uprave, utjecao na gotovo sedam tisuća putnika samo u prvom najavljenom danu štrajka.


Branka Sremac iz uprave Croatia Airlinesa izrazila je nadu da će sutrašnja presuda Županijskog suda o zakonitosti štrajka u toj tvrtki potvrditi i osnažiti privremenu mjeru o njegovoj zabrani kako bi štrajk u vrhuncu sezone bio spriječen. 


Na današnjem višesatnom ročištu saslušani su svjedoci koje su obje strane predložile, prošlo je uobičajenim tijekom i za sutra je zakazana objava presude u 12 sati, rekla je.


Istaknula je da i uprava i sindikati imaju svoja očekivanja, te da uprava želi svoje socijalne odnose sa svojim socijalnim partnerima uređivati kao i do sada.


»Croatia Airlines je tvrtka koja ima dugu povijest kolektivnog pregovaranja, preko već 15 i više godina kolektivnog ugovora, i htjeli bismo da se to nastavi i da se ovakve konfliktne situacije ne prelijevaju na naše putnike, pogotovo na vrhuncu sezone«, rekla je Sremac.


Ponovila je da je privremena mjera tu, ona je na snazi i do tada nema štrajka.


Na opasku da su sindikati zadovoljni s današnjim ročištem, Sremac je rekla da ovakav ishod sigurno ni za koga nije optimističan.


»Mi danas stojimo ovdje umjesto da radimo svoj posao i vozimo putnike. Ne znam tko može biti zadovoljan i optimist s time da se raspravljamo o svojim unutarnjim stvarima i materijalnim zahtjevima na ovaj način i pred cijelom hrvatskom javnošću i na županijskom sudu. Kakav god ishod sutra bio ja mislim da je to poraz za sve radnike Croatia Airlinesa«, rekla je Sremac.