Sporna imovinska kartica

VIŠAK MINISTROVIH KVADRATA Povjerenstvo demantiralo Tolušića: ”Nije tražio naše mišljenje, javio se tek jučer”

P. N.

Foto Davor Javorovic/PIXSELL

Foto Davor Javorovic/PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa oglasilo se o tome je li doista uputilo ministra da ne upisuje garažu i pomoćne objekte



Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa oglasilo se o tome je li doista uputilo ministra da ne upisuje garažu i pomoćne objekte, javlja Telegram.


Nakon što je Telegram jučer objavio kako se podaci iz katastra dramatično razlikuju od popisa imovine koju je prijavio u svojoj imovinskoj kartici, ministar Tomislav Tolušić za Jutarnji izjavio je kako se “pri upisu kuće u imovinsku karticu konzultirao s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa i dobio od njih uputu da se upisuje samo kvadratura stambene površine te da nije potrebno upisivati garažu i pomoćne objekte”.


No, Povjerenstvo je demantiralo ministrove tvrdnje. 




Ministar Tolušić se s povjerenstvom nije konzultirao pri upisu kuće u imovinsku karticu, nego ih je kontaktirao tek jučer. “Nastavno na vaš upit obavještavamo vas da je ministar Tomislav Tolušić jučer kontaktirao Povjerenstvo telefonskim putem, a zatražio je i pisanim putem mišljenje o načinu na koji bi trebao određene nekretnine navesti u imovinskoj kartici. Osim navedenog, Povjerenstvo nema evidentirano da je dužnosnik u nekom prethodnom razdoblju tražio mišljenje Povjerenstva koje bi se odnosilo na imovinsku karticu”, javila je Telegramu glasnogovornica Povjerenstva Martina Jurišić. Dakle, Povjerenstvo ne zna ništa o navodnim konzultacijama koje je Tolušić s njima obavio pri upisu kuće u imovinsku karticu.


Prema tumačenju Povjerenstva, dužnosnici u imovinskim karticama moraju navesti sve nekretnine koje posjeduju. “Kad je riječ o kući s okućnicom, dužnosnici su obvezni kao vrstu nekretnine navesti „kuća s okućnicom“ te navesti ukupnu površinu okućnice. Pritom nije nužno navoditi svaki pojedini objekt koji je izgrađen na toj okućnici, međutim dužnosnici moraju voditi računa da u rubrici o približnoj tržišnoj vrijednosti nekretnine prikažu vrijednost nekretnine koja uključuje sve eventualne objekte sagrađene na istoj. Ministar Tolušić u svojoj imovinskoj kartici uopće nije prijavio okućnicu nego samo kuću, i to jednu.”


Druga opcija koja je također prihvatljiva Povjerenstvu jest da dužnosnici zasebno prijave samo zemljište, a zasebno svaki pojedini izgrađeni objekt na istom”, pojasnili su iz povjerenstva.


Foto Davor Javorovic/PIXSELL


Foto Davor Javorovic/PIXSELL



Kao što je otkrio Telegramov Drago Hedl, ministar Tolušić je na imovinskoj kartici prijavio kuću u Virovitici, i naznačio je kako ta kuća ima 165 metara četvornih, a njenu vrijednost procijenio na 950 tisuća kuna.


Osim što kuća zapravo ima 330 kvadrata, što pokazuje posjedovni lista koji se vodi u Područnom ureda za katastar u Virovitici, ministar u imovinsku karticu uopće nije unio još jedan objekt koji se nalazi na parceli s kućom – opremljenu nekretninu površine 121 metara kvadratnih.


Sve to znači da se na parceli nalazi ukupno 451 četvorni metar nekretnina, koje je Tolušić trebao zasebno prikazati, ili procijeniti njihovu vrijednost.


Telegram piše kako je ministar Tolušić je vrijednost kuće procijenio na 950 tisuća kuna, ili 2100 kuna po kvadratu, što se, napominju, čini neobično malom vrijednošću za novoizgrađenu kuću visokog standarda.