Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 4
Sutra: 12° 12° 4
10. prosinca 2018.
Razgovor s povodom

VELIKI INTERVJU S DALIJOM OREŠKOVIĆ 'Neće HDZ p(l)atiti zbog Povjerenstva, već građani'

Foto: Denis Lovrović
Foto: Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 20. veljača 2018. u 17:22 2018-02-20T17:22:26+01:00

Dolaze pred Povjerenstvo jako teški predmeti povezani s HDZ-om, Kolindom Grabar-Kitarović, Martinom Dalić i brojni drugi. U tim će okolnostima nova predsjednica, ako će mijenjati stajališta koja je zauzeo naš sastav Povjerenstva, morati itekako paziti kako će to obrazložiti

ZAGREB Nakon što je u petak saznala da nema podršku parlamentarne većine za ostanak na dužnosti predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Dalija Orešković povukla je svoju kandidaturu prije drugog kruga tajnog glasovanja. Ali, nije to učinila u tišini, nego uz veliki prasak.

– Nisam mislila da će to izazvati toliki prasak. Za mene je ova epizoda bila okončana u petak i vrijeme je da krenem dalje u svojem osobnom i profesionalnom životu.

Da, ali niste samo objavili da odustajete od kandidature, nego ste s N1 televizije poslali i neke vrlo ozbiljne poruke.

– U tom trenutku više nisam predstavljala jednu instituciju, mandat mi je istekao. Tijekom pet godina jako sam vodila računa o tome da svaka moja izgovorena riječ bude u interesu Povjerenstva i da se s tim mogu složiti i ostali članovi. Stoga sam u javnim nastupima, budući da Povjerenstvo ima pet članova, tek jednom petinom predstavljala sebe. Sada govorim isključivo kako ja mislim.

I tako ste prilično uzburkali političku i javnu scenu.

– Nije mi to bila namjera. Uostalom, nisam rekla praktično ništa što nije opće poznato.

Šteta kratkog daha

Kao predsjednica Povjerenstva uživali ste podršku javnosti i u HDZ-u su znali da će imati političku štetu ako vas maknu, ali ipak su to napravili. Mora da su imali neki krupan razlog.

– Koju političku štetu?

Javno mnijenje nije u ovom slučaju na strani HDZ-a. Ne bi se upustili u ovo da nisu procijenili da će im to donijeti veće koristi nego što trenutačno imaju štete.

– Da, naglasak je na trenutačno. Nepovoljne vijesti u pravilu su kratkog daha, zadržavaju se dan ili dva na naslovnicama. A potom život teče dalje. Nažalost, svijest naših građana još uvijek je takva da brzo zaboravljaju stvari o kojima bi si sami trebali postavljati pitanja. To su, vjerujem, imali na umu u parlamentarnoj većini. Osim toga, ja ne želim ovo što mi se sada događa. Ne želim biti žrtva, a još manje heroina. Ne tvrdim da sam svoj posao obavljala savršeno, niti očekujem od drugih da to govore. Ne, nisam bila savršena. Svakodnevno sam razmišljala što bi i kako trebalo bolje raditi.

Razumijem, ali koji vam se motivi HDZ-a nameću kao najvjerojatniji? Koju bi to korist oni mogli izvući iz vašeg odlaska s čela Povjerenstva?

– Mislim da postavljate krivo pitanje. Ponavljam, koja je za njih šteta. Što im se može dogoditi? Postoji li neka oporba koja bi mogla ugroziti parlamentarnu većinu? Postoji li jaka građanska scena koja se, izvan rasprava o partizanima i ustašama, bori za jedno pristojno društvo? Mislim da ne. Dokle je god tako, nema se vladajuća većina što bojati niti mene, niti bilo koje osobe koja trenutačno možda uživa ugled u javnosti, a što će brzo pasti u zaborav. Dakle, štete za njih nema, a usto niti moja protukandidatkinja ne bi bila loš odabir.

Težak start

Međutim, Natašu Novaković sada se percipira kao HDZ-ovog čovjeka koji bi za njih trebao nešto odrađivati u Povjerenstvu. Njezina je situacija vrlo neugodna.

– Izuzetno mi je žao što su joj na ovakav način otežali start. Dolaze pred Povjerenstvo jako teški predmeti povezani s HDZ-om, Kolinda Grabar-Kitarović, Martina Dalić i brojni drugi. U tim će okolnostima nova predsjednica, ako će mijenjati stajališta koja je zauzeo naš sastav Povjerenstva, morati itekako paziti kako će to obrazložiti.

Neki već i Nataši Novaković sugeriraju da u novonastaloj situaciji i ona odustane od kandidature.

– Najgora bi varijanta bila da se ne izabere predsjednica Povjerenstva. Zakon to ne propisuje izričito, ali može li se Povjerenstvo uopće konstituirati bez predsjednika?

To je malo vjerojatno.

– Što bi onda značilo raspisivanje novog javnog natječaja? Hoće li do izbora predsjednika Povjerenstva četiri izabrana člana stupiti na dužnost? Hoće li primati plaću, a neće imati skoro nikakvog posla jer neće moći sazivati sjednice? I država će to tolerirati, a nije u stanju zaštititi građane, takozvane male ljude, koji svaki dan dolaze na posao, odrađuju sve što se od njih traži, a ne primaju plaću. Nikad nisam tvrdila da ja moram biti predsjednica, ali cjelokupan ovaj proces izbora pokazuje apsolutno nepoštovanje jedne institucije od strane parlamentarne većine. Država se ne smije s takvim nemarom odnositi prema svojim institucijama.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, kojeg ste i vi spomenuli, rekao je da neće biti kraj svijeta ako ne uspije izbor predsjednice Povjerenstva, zbog čega to tijelo ne bi radilo još mjesecima. Jasno je iz toga da je HDZ spreman platiti i tu cijenu samo da vi više ne budete na čelu Povjerenstva.

– Ta je Bačićeva izjava sigurno pridonijela odluci da povučem kandidaturu. Neće HDZ platiti cijenu ako Povjerenstvo neće još mjesecima funkcionirati, platit će je građani koji pune državni proračun.

Napadi predsjednice

Pa koja bi onda mogla biti pozadina ovog HDZ-ovog manevra u vezi s Povjerenstvom?

– Ne znam. Ja sam samo htjela pridonositi, rekla bih, sadržaju javnog dijaloga za dobrobit svih, lijevih i desnih. Moja je obitelj vrlo šarolika što se tiče svjetonazorskih vrijednosti i nikad mi to nije predstavljalo problem. Uvjerena sam da svi želimo živjeti u uređenom, dostojanstvenom društvu, u kojem će oni koji obnašaju javne dužnosti biti lideri i svojim ponašanjem biti primjer.

Nekako vas je možda najviše napadala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, baš osobno vas, ne Povjerenstvo. Ne bi HDZ-u bilo lako reći: nije nas briga što misli naša predsjednica, mi ćemo svejedno izabrati Daliju Orešković.

– Ne bih rekla da se radi o tome. Predsjednica nema nikakve ovlasti nad Povjerenstvom.

Ali ima politički utjecaj, naročito u vlastitoj stranci.

– Kritičari našeg rada zamjerali su nam da imamo preširoke ovlasti, ali zapravo su ovlasti Povjerenstva male. I sada bi predsjednica Republike koristila svoj utjecaj na izbor Povjerenstva?

Ni Ivo Josipović nije kao predsjednik imao nikakve ovlasti pri izboru glavnog ravnatelja HRT-a, ali opće je poznato da je upravo on svojim političkim utjecajem progurao Gorana Radmana. Takve se stvari, dakle, događaju, ne bi vaš slučaj bio prvi.

– Ako je tome tako, onda znači da mi imamo jedan nevidljiv perpetuum mobile koji je zapravo loš.

Premijeru Andreju Plenkoviću poručili ste da Hrvatska posustaje u borbi protiv korupcije.

– Tu poruku nisam poslala ja, nego hrvatsko pravosuđe. Vjerujem da postoje opravdani razlozi zašto pravosuđe nije brzo i učinkovito, ali odgovorna politika mora utvrditi koji su to razlozi i otkloniti ih. Pogotovo kad je riječ o korupcijskim aferama najvećih političkih moćnika.

Slučaj Bandić

Apostrofirali su u tom kontekstu Milana Bandića. Pitam vas i kao odvjetnicu, o čemu se tu radi. Zašto je pravna država nemoćna u pokušaju procesuiranja gradonačelnika Zagreba? Posljednji je element te priče da je sud deblokirao Bandićevu imovinu, jer mu optužnica niti nakon dvije godine nije pravomoćna, a pravomoćna nije zato što je sud nije potvrdio. Strašne se stvari događaju u Hrvatskoj.

– Upravo tako. Nadam se da neće opet netko reći da sam vodila privatne ratove, ali dijelom te Bandićeve optužnice bavilo se, u okviru svoje nadležnosti, i Povjerenstvo. Ispričat ću vam apsurd s kojim smo se susreli. Pokrenuli smo 2014. postupak protiv Bandića zbog mogućeg primitka nedopuštenog dara, riječ je o donacijama koje su dvije i pol godine nakon što je završena predsjednička kampanja stizale na njegov žiroračun. O tome smo doznali iz objavljenih detalja iz Bandićevog kaznenog postupka, ali nismo imali dokaze kada je i tko uplatio koji novčani iznos.

Dugo smo se mučili tražeći dokumentaciju o tome, što pokazuje i zašto se pojedini postupci Povjerenstva tako sporo odvijaju. Dokumentaciju smo konačno dobili nekoliko dana prije sjednice Povjerenstva u studenom 2017. Uglavnom, građani su dolazili u jednu banku i, ponavljam, kad je kampanja već davno bila završena, njih 34 uplatilo je donacije po 94 tisuće kuna. To je bio sistem, a ne slučaj. Što to govori, kakav je to novac?

Prljav novac, to je potpuno jasno.

– Samo kažem što smo mi utvrdili crno na bijelo. Raspolagali smo podacima Porezne uprave koje, na kraju krajeva, u postupku nije osporio niti Milan Bandić. Ukupno je bilo 24 milijuna kuna donacija, ali mi smo mogli uzeti u postupak 13 milijuna kuna, koliko je na žiroračun došlo u razdoblju nakon izmjena zakona o sukobu interesa. Izrekli smo Bandiću sankciju od 40 tisuća kuna zbog nedopuštenog dara.

Neugodno mi je bilo šetati Zagrebom da ne bih srela nekog od kolega odvjetnika, da me ne bi ismijavali i pitali kako smo nekoga za 13 milijuna kuna kaznili sa 40 tisuća kuna. Te donacije su samo jedna točka optužnice zbog koje je Bandiću (de)blokirana imovina. Optužuje ga se za neplaćanje poreza na donacije. U jednom je trenutku pravomoćno postalo rješenje za ovrhu Milana Bandića u visini 17 milijuna kuna. Njegov sada već pokojni odvjetnik podnio je tužbu upravnom sudu, koje ne odgađa izvršenje rješenja, i ujedno zahtjev za odgodu. Upravni sud je u ekspresnom roku donio rješenje o odgodi naplate tog dugovanja. Je li država izašla na taj način u susret i 300 tisuća blokiranih građana, na koje se ponekad pozivaju političke elite?

Naravno da nije.

– A imate i Bandićev slučaj štandovi. On je dizao težak lonac i morao je zbog toga u bolnicu na operaciju, pa nije mogao taj dan doći na sud na kojem se odlučivalo o potvrđivanju optužnice u tom slučaju. Koju poruku su država i političke elite poslale tim povodom? Predsjednica Republike poslala je Bandiću u bolnicu ogromnog plišanog medu. O tome ja govorim, 17 milijuna kuna pravomoćno ovršno rješenje koje se odgađa, optužnica koja nikako da postane pravomoćna i 300 tisuća građana blokiranih jer nisu mogli živjeti od plaće.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka