Ministarstvo graditeljstva

VELIKA NAVALA Obustavljene prijave za subvencije za energetsku obnovu

Bojana Mrvoš Pavić

NL arhiva

NL arhiva

Poziv je trebao biti otvoren do 7. svibnja no dosad su pristigle 443 prijave, koje čine više od 200 posto od osiguranih sredstava. Na raspolaganju je, naime, 380 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, zbog čega je natječaj privremeno zatvoren, na tri mjeseca, napravljena će biti evaluacija svih sredstava i donesene odluke o financiranju



ZAGREB Zbog velike navale na subvencije za energetsku obnovu zgrada javnog sektora, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara privremeno je obustavilo poziv za prijavu za dodjelu sredstava, otvoren 16. studenog.


Poziv je trebao biti otvoren do 7. svibnja no dosad su pristigle 443 prijave, koje čine više od 200 posto od osiguranih sredstava. Na raspolaganju je, naime, 380 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, zbog čega je natječaj privremeno zatvoren, na tri mjeseca, napravljena će biti evaluacija svih sredstava i donesene odluke o financiranju.


“Mislimo povećati alokaciju, osigurati sredstva za skoro sve koji su se dosad prijavili”, kazao je juče rministar Predrag Štromar, napominjući kako ustanove zahvaljujući uštedama na energentima nakon energetske obnove, moći ulagati  u druge razvojne projekte.




Najniži iznos bespovratnih sredstava je 80 tisuća kuna, a najviši 40 milijuna kuna – za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije. Predviđene su uštede energije za grijanje/hlađenje od najmanje 50 posto u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe mjera energetske obnove.Sredstva za nju namijenjena su ustanovama za predškolski, osnovnoškolski i srednjoškolski odgoj i obrazovanje, za visoko obrazovanje, formalno obrazovanje odraslih, znanstvena, kazališna, audiovizualna djelatnost, za knjižnice, arhive, muzeje, ustanove u zdravstvu i socijalnoj skrbi, u pravosuđu, sportu, vatrogasnoj djelatnosti, vjerskim objektima, u ministarstvima, upravi i slično.