Tajanstveni uvoz

Uvoz hrane iz Srbije i BiH: nije dobra za EU, prijat će Hrvatima

Bojana Mrvoš Pavić

Tajni popis pokazuje da je velika većina tvrtki u Srbiji i BiH, njih 98 od 103, odobrenje za izvoz u Hrvatsku dobivala, i dobija temeljem diskrecijskog prava naših ministara poljoprivrede, kontinuirano od 2004. godine naovamo



ZAGREB  Od ukupno 103 objekta za proizvodnju mesa, mlijeka i njihovih prerađevina, kao i ribljih proizvoda u Srbiji i BiH, iz kojih Hrvatska kontinuirano uvozi te proizvode, samo ih pet ima odobrenje EU-a za izvoz u zemlje Unije, ujedno preduvjet  za izvoz u Hrvatsku. Popis tih tvrtki, u posjedu Novog lista, Ministarstvo poljoprivrede tretira kao »poslovnu tajnu«, zbog čega nam ga nije niti htjelo dostaviti, kao ni nalaze naših inspekcijskih nadzora u tim tvrtkama. »Objekti su pregledani od strane naših veterinarskih stručnjaka. Nalazi su u području poslovnih tajni, i ne bi bilo korektno davati medijima nalaze hrvatskih stručnjaka u objektima drugih zemalja«, stoji u odgovoru kojeg je poslala pomoćnica ministra poljoprivrede, Mirjana Mataušić Pišl. 


Tajni popis, do kojeg smo došli neslužbenim kanalima, pokazuje da je velika većina tvrtki u Srbiji i BiH, njih 98 od 103, odobrenje za izvoz u Hrvatsku dobivala, i dobija, ne zato što zadovoljava EU kriterije, već temeljem diskrecijskog prava naših ministara poljoprivrede, kontinuirano od 2004. godine naovamo. Riječ je o pravu koje ministru daje Zakon o veterinarstvu, a koje se, međutim, »obilato« koristi. Tek nešto malo manje od pet posto objekata s liste bosanskih i srbijanskih izvoznika u Hrvatsku zadovoljava EU kriterije, po kojima su, s druge strane, obavezni proizvoditi svi naši, hrvatski proizvođači.


Istovremeno, u Srbiji i BiH ima drugih, od strane EU certificiranih objekata, iz kojih mi ne uvozimo ništa. Primjerice, u Srbiji postoje tri pogona za obradu sirovog mlijeka i mliječne proizvode, koja zadovoljavaju EU standarde, obavezne i u Hrvatskoj, no mi ne uvozimo niti iz jednog od tih pogona, dok istovremeno mlijeko i mliječne prerađevine uvozimo iz deset drugih objekata u Srbiji, koji EU certifikat nemaju. 




»Nekad može biti slučaj da ne postoji puno EU odobrenih objekata za tu vrstu proizvoda, kao na primjer mlijeko i mliječne proizvode«, stoji, međutim, u odgovoru Ministarstva poljoprivrede. Hrvatska ima pravo, zaključuje pomoćnica ministra, uvesti iz objekata »koji zbog bilo kog razloga nisu na EU popisu, ukoliko taj objekt udovoljava propisanim uvjetima koje su provjerili hrvatski stručnjaci«. Nalaze tih navodnih provjera, međutim, nismo dobili, jer su poslovna tajna.


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista, u petak, 3. kolovoza 2012.