Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 2
Sutra: 23° 23° 2
22. listopada 2019.
"Ne" 9. kanalu

Uvijek kontra: Kovačić poništio Radmanovu odluku o osnivanju HRT-ova Radija Sjever

Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva
Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 28. srpanj 2016. u 16:07 2016-07-28T16:07:31+02:00

Na temelju te odredbe u odluci se navodi da je aneks Ugovora HRT-a s Vladom kojim se predviđa osnivanje Radija Sjever, a koji je 6. studenoga prošle godine potpisao bivši ravnatelj Goran Radman, »u navedenom dijelu nezakonit«

ZAGREB Vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić donio je odluku kojom Hrvatska radiotelevizija (HRT) odustaje od pokretanja devetog radijskog programskog kanala na županijskoj razini u zemaljskoj radiodifuziji pod nazivom Radio Sjever, doznaje se na HRT-u.

U obrazloženju odluke, objavljene na HRT-ovoj internoj mreži, Kovačić se poziva na 3. članak Zakona o HRT-u u kojem se, između ostaloga, navodi da HRT svoju djelatnost ostvaruje »emitiranjem osam radijskih programskih kanala na županijskoj ili regionalnoj razini u zemaljskoj radiodifuziji«. Na temelju te odredbe u odluci se navodi da je aneks Ugovora HRT-a s Vladom kojim se predviđa osnivanje Radija Sjever, a koji je 6. studenoga prošle godine potpisao bivši ravnatelj Goran Radman, »u navedenom dijelu nezakonit«.

U obrazloženju Kovačevićeve odluke stoji i da je HRT lani u prosincu, sukladno zakonskim odredbama, zatražila dopuštenje Vijeća za elektroničke medije (VEM) za pokretanje novog radijskog kanala »te ga do današnjeg dana nije dobila«.

»Budući da je zaključeni aneks u navedenom dijelu nezakonit, to jest citirana odredba Zakona o HRT-u o osam radijskih kanala ne omogućava HRT-u emitiranje dodatnog, devetog radijskog kanala, a što potvrđuje i činjenica da Vijeće za elektroničke medije do danas nije dalo dopuštenje pokretanja Radija Sjever. Slijedom navedenoga, odlučeno je kao u izreci«, navodi se u odluci.

S HRT-a su potvrdili da je odluka o odustajanju od osnivanja Radija Sjever donesena 26. srpnja, no nije odgovoreno hoće li se zbog navedene nezakonitosti u zaključivanju aneksa HRT-a s Vladom zatražiti odgovornost bivše uprave.

S druge strane, bivši glavni ravnatelj Radman bio je nedostupan za komentar.

Aneks Ugovora između HRT-a i Vlade za razdoblje od 1. siječnja 2013. do 31. prosinca 2017. godine kojim se »proširuje ponuda programskih kanala i javnih usluga HRT-a« potpisan je u studenome prošle godine, a HRT je tada isticao kako je pokretanje novoga programskog kanala u skladu s »programskim usmjerenjem HRT-a kojim se želi proširiti ukupnost ponude programskih kanala i javnih usluga te općim smjernicama za javne medijske servise u Europi«.

Radio Sjever trebao je biti dostupan u Varaždinskoj, Međimurskoj te dijelovima Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.