Zakon ostaje na snazi

Ustavni sud odbio “zamrznuti” konverziju

Boris Pavelić

Snimio Darko JELINEK / Nl arhiva

Snimio Darko JELINEK / Nl arhiva

Na konferenciji za novinare Ustavnog suda, Omejec je izvijestila kako je Ustavni sud na jučerašnjoj sjednici odbio prijedlog osam banaka i četvoro pojedinaca za privremenom obustavom primjene zakona o konverziji. Zakon se, dakle, primjenjuje i dalje, a Ustavni sud u naknadnom će postupku ustanoviti njegovu usklađenost s Ustavom. Koliko bi to moglo trajati, Omejec nije mogla kazati, naglašavajući kako je riječ o iznimno složenom postupku



 Ustavni sud odbio je “zamrznuti” primjenu zakona o konverziji kredita u švicarskim francima, objavila je danas u Zagrebu predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec. 


Na konferenciji za novinare Ustavnog suda, Omejec je izvijestila kako je Ustavni sud na jučerašnjoj sjednici odbio prijedlog osam banaka i četvoro pojedinaca za privremenom obustavom primjene zakona o konverziji. Zakon se, dakle, primjenjuje i dalje, a Ustavni sud u naknadnom će postupku ustanoviti njegovu usklađenost s Ustavom. Koliko bi to moglo trajati, Omejec nije mogla kazati, naglašavajući kako je riječ o iznimno složenom postupku.


Predsjednica Ustavnog suda upustila se i u polemiku s premijerom Zoranom Milanovićem, kritizirajući njegovu nedavnu izjavu kako bez Sveučilišta ne možemo, ali bez Ustavnog suda možemo. “Čuvajmo demokratske institucije kao zjenicu oka”, kazala je, osvrćući se na izjavu, kako je kazala, “nositelja izvršne vlasti”, koji je u nedavnome govoru pred Senatom Sveučilišta u Zagrebu osporavao nužnost postojanja Ustavnog suda. “Iznose se olake kvalifikacije, bile točne ili ne. Tom tvrdnjom projicira se skica onoga što bi se Ustavnome sudu moglo ubuduće događati”, upozorila je Omejec, tvrdeći kako se u javnosti može nazrijeti “projekt” slabljenja ili čak ukidanja Ustavnog suda.Kategorički demantirajući nedavnu spekulaciju ministra Lalovca kako se opozicija s Ustavnim sudom dogovarala o “rušenju” vladinog zakona o konverziji kredita, Omejec je ustvrdila kako se “silne mreže laži i neistina šire o Ustavnom sudu, i stvaraju potpunu konfuziju. Žao mi je zbog toga, jer tako ne možemo funkcionirati kao osmišljena politička zajednica”, kazala je. 

Na konferenciji su govorile i ustavne sutkinje Snježana Bagić i Slavica Banić. Za prvu su mediji nedavno otkrili kako je prepisala gotovo polovinu stručnog rada tajnika Ustavnog suda Teodora Antića, dok je za drugu objavljeno kako je, u legalnome postupku tajnog praćenja, otkriveno da se s izvršnim direktorom Dinama Zdravkom Mamićem dogovarala o pisanju ustavne tužbe protiv Zakona o sportu.




Sutkinja Bagić priznala je pogrešku i ispričala se, dok je sutkinja Banić negirala da je s Mamićem dogovarala takvo što, rekavši kako s njim nikad nije razgovarala ni o njegovom, ni o svom poslu.


Odgovarajući na pitanje o pravnim načelima na temelju kojih bi predsjednica trebala dati mandat za sastav vlade, Jasna Omejec odgovorila je kako je Ustavni sud “ni na koji način ne sudjeluje” u rješavanju takvih “političkih pitanja”.