Specifična profesija

Uskoro kolektivni pregovori za zdravstvo, upitno sudjelovanje Liječničkog sindikata jer nema dovoljan broj članova

Hina

Foto: D. LOVROVIĆ

Foto: D. LOVROVIĆ

Ministar zdravstva Milan Kujundžić treba do početka pregovora pronaći rješenje kako uključiti HLS u pregovore o GKU-u



Za oko 73.000 zaposlenih u zdravstvu i zdravstvenom osiguranju početkom prosinca ističe Granski kolektivni ugovor (GKU), a uoči novih pregovora, koji trebaju početi u listopadu, ne zna se hoće li u pregovorima sudjelovati Hrvatski liječnički sindikat (HLS) jer nema dovoljan broj članova da bi bio reprezentativan, premda jedini predstavlja liječnike u pregovorima o plaćama i drugim materijalnim pravima.


Ministar zdravstva Milan Kujundžić treba do početka pregovora pronaći rješenje kako uključiti HLS u pregovore o GKU-u, kako bi liječnici mogli ravnopravno s ostalim zaposlenima u zdravstvenom sustavu sudjelovati u reguliranju svojih prava, a da se pritom ne prekrši zakon.


Strukovni kolektivni ugovor protivan zakonu


HLS i liječničke udruge, poput Hrvatske liječničke komore i Hrvatske udruge bolničkih liječnika već duže vrijeme, upozoravajući na specifičnosti liječničke profesije i sve veći njihov odlazak iz Hrvatske, traže Strukovni kolektivni ugovor (SKU), kojim bi zasebno od drugih zaposlenika u zdravstvenom sustavu uredili svoja prava. No, taj je zahtjev protivan Zakonu o radu, a protive mu se i neki drugi sindikati u zdravstvu.




Po rješenju Povjerenstva za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata, u kolektivnih pregovorima o GKU-u mogu sudjelovati Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i medicinskih tehničara te Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, ali ne i Hrvatski liječnički sindikat, jer ne ispunjava kriterij da okuplja najmanje 20 posto članstva od ukupnog broja sindikalno organiziranih radnika u nekoj djelatnosti.


To su ujedno tri najveća sindikata od njih 19, koja okupljaju većinu od oko 40.000 članova sindikata u zdravstvenom sektoru.


Liječnici su nositelji djelatnosti


Kujundžić najavljuje da će se idućeg tjedna sastati sa sindikatima i vidjeti kako riješiti taj problem, jer smatra da se bez liječnika, kao nositelja zdravstvene djelatnosti, ne može donositi GKU. »Tu nemamo čarobnog štapića, no liječnici su nositelji djelatnosti i bez njih ne možemo donositi GKU«, rekao je Kujundžić Hini.


Za rješenje postojeće situacije ima tri modela, a jedan je dogovor sa svim sindikatima da liječnici budu dio sindikalnog pregovaračkog tima iako nemaju reprezentativnost. Druga mogućnost je promjena Zakona o reprezentativnosti u kojem, a treća da se pitanje sudjelovanja u kolektivnim pregovorima riješi u sklopu novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je u izradi.


S obzirom na postojeću situaciju i zahtjeve liječnika za SKU-om, Vlada može pitanje materijalnih prava liječnika riješiti i posebnom uredbom. Kujundžić kaže da takva mogućnost teorijski postoji, smatra da je SKU za liječnike dobra opcija i u većini zemalja EU-a uvriježena praksa, ali u tome treba »naći zlatnu sredinu«.


Predsjednik HLS-a Ivica Babić ističe kako njegov sindikat ima nešto manje od 4000 članova pa ne može ispuniti kriterije iz Zakona o reprezentativnosti. No, budući da u javnom sektoru radi oko 9000 doktora, i u slučaju da su svi članovi sindikata bili bi tek na granici da ispune zakonski kriterij.


O pravima liječnika ne može se raspravljati bez liječnika


»Od poslodavca tražimo svoje mjesto za pregovaračkim stolom, jer se o pravima liječnika ne može raspravljati bez nas. Svaki dogovor o materijalnim pravima liječnika bez HLS-a za nas je neprihvatljiv i nelegitiman«, kaže Babić.


Poručuje kako su spremni na dogovor, a u slučaju izostavljanja iz pregovaračkog procesa organizirat će sindikalne akcije koje su usuglašene na Glavnom odboru HLS-a.Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, koji okuplja dio zdravstvenog i nezdravstveno osoblje, zatražio je od ministra da se zbog ravnopravne zastupljenosti svih u sustavu liječnicima omogući sudjelovanje u kolektivnom pregovorima.

U tom su sindikatu izričito protiv »davanja bilo kakvog ekskluziviteta« liječnicima kroz SKU, ali kažu kako ne žele da se ponovi situacija od prošlog puta, kada je HLS odbio potpisati GKU smatrajući ga nepovoljnim za liječnike i tvrdeći da su prava liječnika dogovorili »sindikati spremačica i medicinskih sestara«.


Predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara Ankica Prašnjak kažu kako je u redu u pregovore uključiti HLS jer su liječnici nositelji djelatnosti. U slučaju da liječnici dobiju SKU isto će, kaže, tražiti i medicinske sestre, kojih je također u sustavu sve manje zbog odlaska u inozemstvo.


Na natječaje se ne javi ni jedna medicinska sestra


Upozorava na slučajeve kada se na natječaje za zapošljavanje u manjim bolnicama ne javi ni jedna medicinska sestra, te tvrdi da, po njezinoj procjeni, u bolničkom sustavu nedostaje između 8000 i 12.000 sestara. 


Iz rješenja Povjerenstva za utvrđivanje reprezentativnosti vidljivo je kako se, u odnosu na prošle pregovore, promijenio odnos snaga kod dva reprezentativna sindikata.Najveći broj članova, što mu omogućava da samostalno potpiše GKU s poslodavcem, sada ima sestrinski sindikat s 12.429 članova, dok je Samostalni sindikat zdravstva, koji je tu mogućnost iskoristio prilikom potpisivanja sadašnjeg GKU-a, u međuvremenu izgubio oko 8000 članova pa danas broji 10.390 članova.