Epilog potrage za alpinistima nestalim prije 38 godina

Ušba ostaje misterij: Tri pronađena tijela, samo jedan odgovor

Vedrana Simičević

DNK analizom nepobitno je utvrđeno da je ekipa HGSS-a i HPS-a pronašla tijelo Viktora Tabakovića, dok će informacije o druga dva pronađena tijela biti poslane svim planinarskim savezima svijeta 



Predstavnici HGSS-a, HPS-a, te KBC-a Split predstavili su rezultate DNK analize tri tijela koja su pronađena prošlog mjeseca na ledenjaku pod gruzijskim vrhuncem Križ Ušbe, a koji potvrđuju da je pronađen davno nestali hrvatski alpinist Viktor Tabaković. Javnosti su otkriveni neki do sad nepoznati detalji ove tužne i neobične potrage, te same tragedije koja se dogodila prije 38 godina.  



Iz izvještaja hrvatskog tima, jasno je da iako je potraga bila kratka, tijela nije bilo niti jednostavno pronaći, niti spustiti u dolinu. Na mjestu na koje su ih upućivale koordinate češkog planinara nisu pronašli ništa, no daljnjim pretraživanjem, prvo tijelo je uočeno 70 metara dalje, na visini od 2918 metara.  


»Nakon pregleda s velikom vjerojatnošću moglo se zaključiti da to nije tijelo nijednog od naših nestalih članova. Bilo je obučeno u crveni kombinezon, a penjački pojas i oprema (raznobojni karabineri) na njemu najvjerojatnije su bili iz devedesetih godina. Krećući se desno nizbrdo po ledenjaku uočeni su dijelovi jednog kostura uz sam rub morene. Daljnjim pregledom terena na poziciji 660 metara udaljenoj od koordinata koje nam je poslao češki planinar pronađno je mnogo dijelova opreme i spominjana čuturica s znakom GRS. Nedaleko, iza velike izbočine na ledu pronađeno je treće tijelo  za koje se već tada moglo potvrditi da je pokojni Viktor Tabaković. Imalo je plavu GSS vjetrovku s još vidljivim našivkom znaka GSS-a. Kasnije je na tijelu pronađen i visinomjer (s blokiranom visinom 3.600 m) i značka GSS PSH s brojem 179.« – stoji između ostalog u izvještaju. 





Podsjetimo, 13. srpnja ove godine iz Hrvatske je put Gruzije krenula četveročlana ekipa HGSS-a i HPS-a čiji je cilj bio pronaći posmrtne ostatke hrvatskih alpinista, Zagrepčanina Viktora Tabakovića i Splićanina Nenada Čulića koji su se smatrali nestalima još od 24. srpnja 1974. godine kad su nestali pod lavinom pri pokušaju osvajanja Križa Ušbe (4710 m). Tijela njihovih poginulih drugova, Ante Bedalova i Urse Vrdoljaka pronađena su neposredno nakon nesreće od strane drugih članova jugoslavenske ekspedicije u kojoj su sudjelovali i nesretni hrvatski alpinisti. Gotovo četiri desetljeća kasnije, Gorska rešavalna služba Slovenije krajem je prošle godine HPS-u proslijedila poruku češkog planinara Jirija Rezeka koji je boravio na trekingu podno Ušbe. 


Iskustvo iz rata


»Na ledenjaku smo našli tijelo poginulog planinara. Pored tijela ležala je čutura s natpisom »gorska reševalna služba PZS« pa pretpostavljam da je to bio planinar iz Slovenije. Oprema je vrlo stara i oko 200 metara niže bio je još nekoliko dijelova opreme (jakna, prva pomoć, cipele)«, poručio je između ostalog Režek. U slovenskoj gorskoj službi zaključili su da se najvjerojatnije radi o hrvatskim alpinistima koji su koristili tu čuturu. Tragom vijesti pokrenuta je potraga koja je u srpnju ove godine  rezultirala s čak tri pronađena tijela, od kojih je DNK analiza sa sigurnošću potvrdila da se radi o Viktoru Tabakoviću.


Zamjenik ravnatelja KBC-a Split doc. dr. Kolja Holjak, te prof. dr. Šimun Anđelinović potvrdili su da Nenad Čulić i dalje nije pronađen. Podsjetivši da splitska bolnica, ponajviše zbog Domovinskog rata, ima danas puno iskustva u vršenju identifikacija, liječnici su pojasnili da su detaljno obrađeni i uzorci s dva za sad i dalje nepoznata tijela koja je hrvatska ekipa spustila s gruzijskog ledenjaka, te da su oni sada posve spremni za laku identifikaciju u slučaju da se pojave indicije o kome se radi. HPS i HGSS stoga će, potvrdio je Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a, podatke poslati svim planinarskim asocijacijama na svijetu, te tako pomoći da se razriješe još dva misterija. 


Što se pak Nenada Čulića tiče, Prizmić smatra da i dalje postoje jako dobre šanse da se pronađe i njegovo tijelo. Evo kakav je zaključak donio tim koji je pronašao tijela, a koji potpisuje voditelj Darko Berljak.


Šator sačuvao tijelo


– Ova potraga organizirana je temeljem fotografije znaka GRS PZS na čuturi koje je snimio češki planinar. Vrlo se lako moglo dogoditi da se ispod Ušbe ništa ne pronađe, jer tijelo koje je tadasnimljeno i povezivalo se s tim nalazom i nesrećom iz 1974. godine, ipak nije bilo od naših poginulih članova. 


Čutura i lakši dijelovi opreme prošle godine bili su na površini ledenjaka, međutim prema svim naznakama, tijelo Viktora Tabakovića tek se ove godine pojavilo iz leda, pa je zadaća potrage, iako polovično, ipak obavljena. Jedna od važnih činjenica je da se prilikom pada s lavinom tijelo Viktora Tabakovića zamotalo u sivi šator, pa je zbog tog obujma najvjerojatnije imalo specifično kretanje u lavini i poslije u ledopadu. Nenad Čulić ili nije bio u šatoru kad se lavina dogodila ili je iz njega ispao. Postoje dvije mogućnosti – da je njegovo tijelo već prije izašlo na površinu i na kraju ledenjaka odneseno potokom u dolinu. To je malo vjerojatno, jer da bi se to dogodilo, tijelo je trebalo biti na površini već prije desetak i više godina, jer toliko je potrebno da se s ledom pomakne od mjesta gdje je pronađen Tabaković do kraja ledenjaka. Puno vjerojatnije da je još pod ledom, zaključio je Berljak u svom izvještaju. Prizmić napominje da su sada o cijelom događaju obaviještene gruzijske vlasti i lokalni alpinisti, a cijela potraga dobila je i veliki publicitet u gruzijskim medijima.


– Očekujemo da će se radi otapanja ledenjaka i tijelo Nenada Čulića ili barem dijelovi opreme pojaviti na površini, pa kad dobijemo takve informacije, ponovo ćemo pokrenuti potragu, kazao je Prizmić. Obitelj Viktora Tabakovića, posebice njegova sestra, potvrdio je Prizmić, zadovoljna je što će konačno imati priliku Viktora pokopati u obiteljskoj grobnici. Njegovi posmrtni ostaci, kao i ostala dva tijela pokopana su u gradiću Mestiji koji je najbliži Ušbi, a sada će, na temelju ovih nalaza, gruzijske vlasti dopustiti prijenos posmrtnih ostataka Viktora Tabakovića u Hrvatsku.