Po zapovijedi NATO-a

Ušao u zračni prostor bez javljanja kontroli leta: Dva hrvatska MIG-a presrela britanski zrakoplov

Hina

Utvrđeno je da je riječ o avionu Air-busu 321, britanske kompanije Monarch Airlines. S obzirom da je avion letio po planu leta, borbeni dvojac pratio ga je do granice s Bosnom i Hercegovinom te su se potom vratili u zrakoplovnu bazu Pleso



ZAGREB – Dva borbena zrakoplova MiG 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u srijedu oko 17 sati, po zapovijedi nadležnog NATO zapovjedništva – Combined Air Operations Centre (CAOC), presrela su civilni zrakoplov koji je ušao u hrvatski zračni prostor.


Iz Ministarstva obrane priopćili su kako se radilo o putničkom avionu, koji je letio iz Frankfurta prema jugoistoku Europe i nije se javljao kontroli leta već na području Slovienije.


Nadležno NATO zapovjedništvo u 16,52 sati izdalo je zapovjed za intervencijom dežurnog borbenog dvojca HRZ i PZO-a, koji su odmah poletjeli i presreli civilni zrakoplov u neposrednoj granici sa Slovenijom. Nakon što su ga identificirali, utvrđeno je da je riječ o avionu Air-busu 321, britanske kompanije Monarch Airlines. S obzirom da je avion letio po planu leta, borbeni dvojac pratio ga je do granice s Bosnom i Hercegovinom te su se potom vratili u zrakoplovnu bazu Pleso.




Presretanje je obavljeno prema svim NATO pravilima i procedurama predviđenim za takav postupak.


Iz MORH-a navode kako je cjelokupni zračni prostor NATO-a jedinstven prostor, a sve snage brzog odgovora, koje provode zadaće ‘air policinga’, djeluju koordinirano i sinkronizirano pod zapovijedanjem NATO CAOC-a nadležnog za pokretanje procedure presretanja.