Novi poblem za Vladu?

Uredba o otpremninama u policiji na Ustavnom sudu

Gabrijela Galić

Foto Arhiv NL

Foto Arhiv NL

Vlada je tu Uredbu, kojom se odgađa isplata uvećanih otpremnina policijskim službenicima kojima prestaje državna služba radi stjecanja prava na mirovinu, donijela u prosincu prošle godine



ZAGREB » Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) predložio je u srijedu Ustavnom sudu pokretanje postupka ocjene ustavnosti i zakonitosti Uredbe o izmjeni Zakona o policiji. Vlada je tu Uredbu, kojom se odgađa isplata uvećanih otpremnina policijskim službenicima kojima prestaje državna služba radi stjecanja prava na invalidsku, starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu, donijela na sjednici održanoj 17. prosinca prošle godine. Odgoda primjene prava reguliranog Zakonom o policiji trebala bi trajati do 1. siječnja 2017. godine. 


   Službenički sindikat podsjeća da se u obrazloženju Uredbe kao razlog njezina donošenja navodi teška gospodarska situacija, kao i činjenica da već izrađeni Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji, s Konačnim prijedlogom Zakona, zbog kratkoće vremena, nije bilo moguće uvrstiti na dnevni red 15. sjednice Hrvatskog sabora koji je zasjedao do 12. prosinca 2014. godine. 


   


Netočno obrazloženje




»Međutim, ovo obrazloženje je netočno«, navodi službenički sindikat ističući da je Vlada prijedlog izmjena i dopuna Zakona o policiji »koji je sadržajno bio bitno različit od Uredbe o izmjeni Zakona o policiji, skinula s dnevnog reda sjednice Vlade 4. prosinca 2014. godine«. Tada je, podsjeća sindikat, Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova novinarima objasnio »da se u saborskoj proceduri ne bi stigla promijeniti odredba oko otpremnina policijskih službenika koji bi išli u mirovinu« pa će to pitanje »riješiti uredbom sa zakonskom snagom nakon 15. prosinca«. Time je, veli SDLSN, za vrijeme zasjedanja Hrvatskoga sabora otklonio mogućnost da se odgoda isplate otpremnina policijskim službenicima donese u Hrvatskome saboru i najavio supstituiranje redovite procedure donošenja zakona uredbom sa zakonskom snagom. 



     Pravo na isplatu šest do 12 prosječnih plaća prilikom odlaska u invalidsku, starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu policijski službenici su dobili Zakonom o policiji iz 2011. godine. No, u startu je primjena uvećanih otpremnina odgođena do 2013. godine s očekivanjem da će tada u zemlji biti bolje gospodarske prilike. Vlada je koncem 2012. godine predložila izmjene Zakona o policiji s namjerom da se iz njega izbaci odredba o uvećanoj otpremnini, ali nakon prosvjeda policajaca od toga se odustalo, a primjena prava odgođena je do početka 2015. godine. Vlada je u prosincu prošle godine, pak, Uredbom, još jednom odgodila primjenu tog prava.


   Sindikat skreće pozornost i da je Vlada mogla u proceduru pustiti samo članak koji regulira otpremnine »i zatražiti njegovo donošenje po hitnom postupku, ali to nije učinila pa tako ne stoji tvrdnja ministra Ostojića da se ova izmjena nije mogla donijeti u saborskoj proceduri, jer se to nije ni pokušalo«.   

Duži rok


»Također, s obzirom na činjenicu da je Uredbom o izmjeni Zakona o policiji isplata uvećanih otpremnina policijskim službenicima odgođena do 1. siječnja 2017. godine, povrijeđena je i odredba članka 88. stavka 3. Ustava, prema kojoj uredbe donesene na temelju zakonske ovlasti prestaju vrijediti istekom roka od godinu dana od dana dobivene ovlasti, ako Hrvatski sabor ne odluči drukčije, pri čemu Vlada ne može propisivanjem dužeg roka od onog na koji može donositi uredbe sa zakonskom snagom anticipirati da će to Sabor i učiniti«, ističe se u zahtjevu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti vladine Uredbe.