Zbog manjka zaposlenih radnici rade i po 10 sati dnevno

Uprava Hrvatskih šuma zabranila, pa zbog inspekcije ponovo dozvolila ljetne odmore

Gabrijela Galić

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Odluke su neusklađene s odredbama Zakona o radu, stoga je sindikat prijavio Upravu šuma Podružnica Delnice, a sporne odluke su odmah povučene tako da će radnici na ljetne godišnje odmore po prethodno dogovorenom planu

ZAGREB Hrvatski sindikat šumarstva prijavio je Inspektoratu rada Hrvatske šume, odnosno Upravu šuma Podružnica Delnice (UŠP Delnice) zbog zabrane korištenja godišnjeg odmora proizvodnim radnicima tijekom ljetnih mjeseci te upitne zakonitosti odluke o preraspodjeli radnog vremena. Naime, iako je već ranije bio odobren plan godišnjih odmora, o čemu je provedeno i savjetovanje s Radničkim vijećem te su dijelu radnika uručenja i rješenja, početkom lipnja delnička podužnica donijela je odluku o zabrani korištenja godišnjeg odmora tijekom lipnja, srpnja i kolovoza. Ta se odluka odnosi na nešto više od 200 radnika, praktično trećinu radne snage u upravi šuma Podružnica Delnice. Istovremeno, radnicima je uvedena preraspodjela radnog vremena te im radni dan traje 10 sati, od sedam ujutro do 17 sati. Takva odluka o preraspodjeli donesena je i na području Ogulina, a problem je što su odluke u oba slučaja neusklađene s odredbama Zakona o radu i ne zna se kada će se preraspoređeno radno vrijeme radnicima obračunati kao redovan rad. No, u ponedjeljak poslijepodne nakon što smo priupitali za te sporne situacije, donesena je odluka o njihovom povlačenju. 




S druge strane, iako su podružnice Hrvatskih šuma tražile da im se odobri zapošljavanje dodatnih radnika tijekom sezone, to im nije omogućeno. Štoviše, koncem lipnja nisu produženi ugovori za preko stotinu radnika koji su u Hrvatskim šumama radili na određeno.


– Radnici nisu krivi što proizvodnja kasni – veli Željko Kalauz, predsjednika Hrvatskog sindikata šumarstva, ističući kako je tijekom ljeta trebalo zaposliti dodatne radnike. Što se tiče radnog vremena, odnosno privremene preraspodjele, ističe kako takvu odluku »može donijeti samo netko tko nikada nije radio u proizvodnji« ističući kako bi u ovakvim vremenskim uvjetima radnici trebali raditi skraćeno. 





Ukinuta je odluka o preraspodjeli radnog vremena i to nakon što smo jučer nazvali Voditelja UŠP Delnice i pitali ga za zabranu godišnjih odmora i odluku o preraspodjeli.


– Nije to odluka. To je bio interni dogovor, ali svi koji su zapisali more, idu na more. Nema nikavog problema s korištenjem godišnjih odmora. Evo imali smo radni sastanak 30. lipnja i dogovorili se da »zapnemo« tijekom sedmog mjeseca jer imamo oko 10 posto zaostatka u proizvodnji – veli nam Srećko Petranović, voditelj UŠP Delnice. Dodaje kako će svi radnici iskoristiti godišnji odmor prema odredbama kolektivnog ugovora. Ponavlja kako nikakve odluke o zabrani korištenja godišnjih odmora tijekom ljetnih mjeseci nema, iako posjedujemo dokument iz kojeg je evidentno da ga dio radnika ne može koristiti tijekom tri ljetna mjeseca i neki radnici ga nisu uspjeli iskoristiti. Što se tiče manjka radne snage, Petranović veli kako je u ponedjeljak dobio dopis prema kojem treba do danas u osam sati iskazati potrebu za minimalnim brojem sjekača i tražit će 10 radnika.


Pola sata nakon prvog razgovora ponovo smo se čuli s Petranovićem koji nas je sam nazvao.


– Upravo sam poslao mail i izvan snage stavio odluku o preraspodjeli – kazao nam je Petranović dodajući i kako su upravitelji i rukovoditelji obaviješteni i da se godišnji odmori koriste onako kako su zapisani. Navodi i kako se u međuvremenu čuo s predsjednikom Hrvatskog sindikata šumara od kojeg je zasigurno čuo da je sindikat poslao prijavu Inspektoratu zbog zabrane godišnjih odmora i upitne preraspodjele.


U Hrvatskom sindikatu šumarstva ističu kako su od UŠP Delnice ranije službeno zatražili da izmijeni odluku kojom će radnicima omogućiti korištenje godišnjih odmora prema u travnju donesenom planu godišnjih odmora. No, kako se ništa nije promijenilo, sindikat je jučer UŠP Delnice prijavio Inspektoratu rada.