Mijenjati staru praksu

Upitna ustavnost pravilnika o upisu u srednje škole zbog proceduralne greške

Hina

Ustavni je sud Jovanoviću zamjerio da odluke o elementima i kriterijima upisa nije objavljivao u Narodnim novinama, već na mrežnim stranicama ministarstva, i to bez naznake o tome kad odluka stupa na snagu. U takvim slučajevima, upozorio je Ustavni sud, akt nije ni stupio na snagu, nije primjenjiv i ne može se smatrati propisom



ZAGREB Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović dobio je nove packe od Ustavnog suda, koji je u odluci od 15. travnja doveo u pitanje ustavnost odluka o upisima u srednju školu iz 2012. i 2013. godine, te pozvao ministra da u novoj odluci za školsku godinu 2014./2015. preispita kriterije upisa u srednje škole uvažavajući ustavno načelo dostupnosti obrazovanja svima pod jednakim uvjetima u skladu s njihovim sposobnostima. 


Ustavni je sud Jovanoviću zamjerio da odluke o elementima i kriterijima upisa nije objavljivao u Narodnim novinama, već na mrežnim stranicama ministarstva, i to bez naznake o tome kad odluka stupa na snagu. U takvim slučajevima, upozorio je Ustavni sud, akt nije ni stupio na snagu, nije primjenjiv i ne može se smatrati propisom. Da se takva praksa ne bi ponovila, suci su ministru Jovanoviću naložili da novu odluku donese prema predviđenim pravilima, objavi je u Narodnim novinama i u njoj izrijekom odredi njezino stupanje na snagu. 



Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izjavio je danas u Bjelovaru da odluke Ustavnog suda nisu tu da se komentiraju, nego da se poštuju.




»Zamolio bih sve medije da budu korektni i da javnost izvješćuju istinito jer Ustavni sud nije ukinuo ni poništio nijednu odluku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Ustavni sud jasno kaže da odluke o elementima i kriterijima upisa u srednje škole nisu drugi propis pa se Ustavni sud nije ovlašten izjašnjavati o njihovoj ustavnosti ili zakonitosti tih odluka. Ustavni sud je samo dao preporuku na koji način u budućnosti donositi odluke«, rekao je Jovanović.


Dodao je da su se odluke donosile na isti način u zadnjih dvadeset godina, u skladu sa Zakonom o osnovnom o srednjem obrazovanju, četiri mjeseca prije početka školske godine.


»S ponosom mogu kazati da je moje ministarstvo prvo odlučilo odluke slati na javnu raspravu kako bismo čuli što javnost misli o njima. S obzirom na izuzetnu podijeljenost javnosti oko nekih elementa kriterija upisa u srednje škole, ove godine smo se konzultirali i s Uredom za pravobraniteljstvo djece i stručnjake za ustavno pravo. Ovo mišljenje Ustavnog suda nam dolazi kao još jedan doprinos javnoj raspravi temeljem koje ćemo u skladu sa zakonom do kraja travnja donijeti odluku za iduću godinu«, istaknuo je.


Komentirajući kratko odluku kojom je Ustavni sud neustavnima ocijenio odluke Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta o upisu u srednje škole, premijer Milanović je rekao da je Sud samo utvrdio kako je dosadašnja praksa, stara više od dvadeset godina, protivna hrvatskom Ustavu. Na dodatno pitanje da je ministar Jovanović često u »sukobu« s Ustavnim sudom, premijer je odgovorio da to nije točno.



Ustavni je sud, osim toga, upozorio i na elemente vrednovanja kod upisa u srednju školu, gdje se – kaže se u odluci – kandidati za upis u srednje škole ne smiju dovesti u podređen položaj po bilo kojoj osnovi koja nije vezana uz osobne sposobnosti pristupnika. Važnim se naglašava vrednovati elemente kojima su mogli pristupiti svi učenici,  a ne samo oni kojima je neki sadržaj dostupan zbog teritorijalnih, materijalnih ili ekonomskih preduvjeta, donijeti predizna i predvidljiva pravila igre, te kako za specifične izvaškolske aktivnosti poput sporta ili glazbe, trebaju postojati ozbiljni i relevantni razlozi zbog kojih bi polaznicima davale prednost u odnosu na drugu djecu.


Iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta poručili su kako će odluka Ustavnog suda »pridonijeti kvaliteti odluke o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole u školskoj godini 2014./2015.«, iako su u njenoj izradi, kako ističu, već konzultirali ustavnopravne stručnjake i Ured pravobraniteljice za djecu. 


– Tendencija je ministarstva kroz novi zakon stvoriti zakonske pretpostavke za donošenje dokumenta trajnijeg karaktera, kako bi elementi i kriteriji za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole vrijedili više od jedne godine – poručuju iz ministarstva, te najavljuju da će novu odluku o elementima i kriterijima upisa u srednje škole objaviti do kraja travnja. 


U pogledu propusta u objavi prošlih odluka o upisima, koje je Ustavni sud utvrdio, iz Jovanovićevog ministarstva pravdaju se kako su »sve odluke o elementima i kriterijima upisa u I. razred srednje škole u posljednjih 20 godina bile donesene na istovjetan način, odnosno bez objave u Narodnim novinama, a u skladu s odredbama zakona koji su regulirali područje srednjeg obrazovanja« i sve su uvijek bile objavljene krajem travnja za upis u narednu školsku godinu.


– Odluka Ustavnog suda predstavlja isključivo uputu ministarstvu vezano za  budućnost, kako sud sam navodi u svojoj odluci. Riječ je, dakle, o  preporukama koje Sud  naziva »načelnim stajalištima«, a koje se odnose na propisivanje kriterija u narednoj školskoj godini – napominju u ministarstvu. 


Odluke ministra Jovanovića dosad su više puta osporavane u Ustavnom sudu. Najznačajnija je bila odluka o uvođenju zdravstvenog odgoja u škole, koja je »pala« na proceduralnim propustima, a Ustavni je sud osim toga zaustavio i postupak uvrštenja udžbenika na popis udžbenika zbog objave novog pravopisa. U ljeto prošle godine Ustavni je sud ukinuo i Pravilnik o uvjetima za izbor u znanstvena znanja, također jedan od važnijih dokumenata iz radionice MZOS-a.