Preliminarni rezultati

Upisi u prve razrede: Najviše prvašića na Viškovu, na Zlobinu – samo jedan

Ingrid Šestan Kučić

Upisni postupak u prvi razred počinje 31. ožujka pa će se i broj učenika u školama mijenjati   / snimio S. JEŽINA

Upisni postupak u prvi razred počinje 31. ožujka pa će se i broj učenika u školama mijenjati / snimio S. JEŽINA

Najveći broj, 102 prijave, kao i svake godine ima OŠ Srdoči. S 86 prijava slijedi OŠ Zamet te OŠ »Fran Franković« koja je zaprimila 66 prijava, a potom i OŠ »Eugen Kumičić« s 58 prijava



Prema podacima Ureda državne uprave Primorsko-goranske županije u klupama prvih razreda primorsko-goranskih osnovnih škola iduće školske godine trebala bi sjediti 2.562 prvašića. Riječ je o podacima dobivenim nakon okončanog postupka predbilježbi za upis u prvi razreda, a u Uredu upozoravaju da se radi o preliminarnim podacima koji će se do okončanja upisnog postupka i početka iduće školske godine još mijenjati. Dobiveni podaci smatraju se nepotpunima iz razloga što upisni postupak u prvi razred počinje 31. ožujka te se očekuje da će se školama javiti još djece čiji roditelji u siječnju nisu izvršili postupak prijava.


Također, broj učenika u školama će se mijenjati ovisno o djeci koja će se upisati u školu drugog upisnog područja, iako taj broj neće dovesti do znatnih odstupanja.



Kada su u pitanju goranske škole, najveći broj budućih prvašića prijavljen je na delničkom području, njih 103, a u samim Delnicama ih je 40, dok Područni odjel Crni Lug nema prijavljenih učenika. Ukupno su u goranskim školama prijavljena 144 buduća prvašića, a u Ravnoj Gori je prijavljen 21 učenik, ali bez prijava su područni odjeli Stara Sušica i Stari Laz, dok Fužine broje 12 prvašića i to također bez prijava u odjelima Lič i Vrata. U Brod Moravicama prijavljeno je svega troje budućih prvašića, a Lokve ih broje 9, Skrad 10, Mrkopalj 7, a najmanje je prvašića u Brodu na Kupi gdje je prijavljen samo jedan školski obveznik. U Čabru ih je ukupno 19, a u Vrbovskom 22, s tim da Područni odjel Senjsko nema prijava, a područni odjeli Lukovdol, Veliki Jadrč i Jablan imaju po jednog prvašića.





»Izgubljeni« do škole


Usporedi li se broj ovogodišnjih predbilježbi u prvi razred osnovne škole s prošlogodišnjim, došlo je do povećanja broja prijava za 47 učenika, jer lani su primorsko-goranske škole zaprimile 2.515 prijava na predbilježbama za upis. Međutim, to u konačnici ne mora značiti da će u osnovnoškolskim klupama za toliko iduće godine biti više prvašića, jer prema podacima Ureda državne uprave, broj učenika koji je početkom ove školske godine sjeo u klupe prvih razreda iznosio je 2.430 prvašića, što znači da ih se čak 85 »izgubilo« od predbilježbi do početka školske godine.


Ono što se može ocijeniti kao konstanta upisa u prvi razred osnovne škole, broj je učenika u pojedinim školama, jer kao i svake godine apsolutni rekorder predbilježbi u cijeloj županiji je OŠ Sveti Matej Viškovo koja je zaprimila 212 predbilježbi ovogodišnjih školskih obveznika. Ukupno 27 riječkih osnovnih škola zaprimilo je 1.038 prijava, a najveći broj, 102 prijave, kao i svake godine ima OŠ Srdoči. S 86 prijava slijedi OŠ Zamet te OŠ »Fran Franković« koja je zaprimila 66 prijava, a potom i OŠ »Eugen Kumičić« s 58 prijava. U svim ostalim riječkim školama broj prijavljenih prvašića kreće se između 50 i 30 školskih obveznika, s iznimkom Osnovne waldorfske škole koja na riječkom području ima najmanji broj prijava te za sada broji svega 8 budućih prvašića.


U Klani 10 prvašića


Kada su u pitanju škole okolnih gradova i općina, među najbrojnije svakako spada OŠ »Milan Brozović« Kastav u kojoj je predbilježeno 111 budućih prvašića, dok OŠ Čavle broji 73 učenika prvih razreda, OŠ Kostrena 61 učenika, OŠ Jelenje-Dražice 54, OŠ Bakar 39, OŠ Kraljevica 29, a OŠ Hreljin 23, s tim da je u Područnom odjelu Zlobin prijavljen samo jedan učenik. Najmanji broj učenika prema sadašnjem stanju imat će OŠ Klana, jer prijavljeno je svega 10 budućih prvašića.


Opatijsko područje pak ima predbilježeno 239 prvašića, od čega ih je 73 u OŠ »Rikard Katalinić Jeretov«, 81 u OŠ Dr. Andrije Mohorovičića Matulji, 47 u OŠ Viktora Cara Emina Lovran te 38 u OŠ Drage Gervaisa Bešca. Crikveničko područje broji pak 136 budućih prvašića, dok će škole otoka Krka imati 189 prvašića, a otoka Raba 84. Otoci Cres i Mali Lošinj zajedno imaju 111 prijavljenih budućih prvašića, od čega ih je na Cresu 30 i to svi u matičnoj školi, dok će područni odjeli Valun i Martinšćica ostati bez prvašića, a na Malom Lošinju prijavljenih prvašića nema u područnim odjelima Susak, Unije i Punta Križa.