Razvlašćivanje Zavoda za zapošljavanje

Umjesto Uprave HZZ-a o evidenciji nezaposlenih i isplati naknada odlučivat će – ministar rada

Gabrijela Galić

»Neprihvatljiv pokušaj potpunog poništavanja napora prethodnih generacija«, kažu u sindikatima, ocjenjujući sve skupa centralizacijom odlučivanja u rukama izvršne vlasti



ZAGREB – Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) ostat će bez dijela poslova kojima se do sada bavilo, odnosno tom će se tijelu u kojem sjede predstavnici socijalnih partnera (sindikata i poslodavaca), nezaposlenih, Vlade i samog HZZ-a, oduzeti pravo da o određenim pitanjima odlučuje već će to ubuduće činiti ministar nadležan za rad.


Umjesto upravnog vijeća, ministar nadležan za rad ubuduće će pravilnikom propisivati način prijavljivanja i vođenja evidencija za nezaposlene osobe, ostale tražitelje zaposlenja i druge osobe koje koriste usluge HZZ-a. Osim toga, ministar nadležan za rad ubuduće će pravilnikom propisivati visinu i uvjete korištenja jednokratne novčane pomoći te naknade za putne i selidbene troškove za nezaposlenu osobu i članove obitelji. Ta se pomoć isplaćuje nezaposlenoj osobi kojoj državna burza za zapošljavanje nije u mogućnosti osigurati zaposlenje u mjestu prebivališta, a osigurala joj je zaposlenje u drugom mjestu ili je sama nezaposlena osoba pronašla posao u drugom mjestu.


Savezu samostalnih sindikata Hrvatske i Nezavisnim hrvatskim sindikatima te su promjene neprihvatljive.




»Uskrata prava korisnicima usluga Zavoda na sudjelovanje u odlučivanju o načinu pružanja njegovih usluga utvrđenih Zakonom i centralizaciju odlučivanja u rukama izvršne vlasti o svemu bitnome od interesa za socijalne partnere i druge korisnike usluga Zavoda, neprihvatljiv je pokušaj potpunog poništavanja napora prethodnih generacija«, navode ti sindikati.


Izražavaju pritom bojazan da će se rad Upravnog vijeća svesti na odlučivanje o »klamericama i spajalicama«, a ne na pitanja od interesa za socijalne partnere te od interesa za društvo. Sinidikati pritom traže da se poveća broj predstavnika socijalnih partnera u Upravnom vijeću na po tri iz redova sindikata i poslodavaca, koliko ih je bilo do 2012. godine od kada je u tom tijelu po jedan predstavnik sindikata i poslodavaca.


Paketom zakona kojima se regulira područje rada državne burze za zapošljavanje i mjere aktivne politike zapošljavanja nezadovoljni su i sindikati i poslodavci jer se donose bez značajnih konzultacija sa socijalnim partnerima. Naime, taj paket zakona trebao je biti donesen do kraja lipnja, no Vladi se žuri predstaviti novine prije lokalnih izbora u svibnju te je cijeli proces ubrzala kako bi se zakoni primjenjivali već od ožujka. Tako i sindikatima i poslodavcima ne preostaje nego da preko zastupnika u Saboru pokušaju utjecati na konačni izgled zakona.