'Nisam kriminalac'

Umirovljenik kupio POS-ov stan, pa ga iznajmljuje turistima: ‘Moja savjest je čista’

Patricija Softić

Foto Booking.com

Foto Booking.com

Lijep jednosobni stančić na drugom katu zgrade u Ulici Matije Vlačića iznajmljuje se cijelo ljeto, ima kategorizaciju od nadležnih institucija i registriran je pri lokalnom uredu TZ-a



Državni projekt poticajne stanogradnje, takozvanih POS-ovih stanova, već je odavno proglašen fjaskom. Tome su kumovale razne peripetije i afere vezane uz gradnju ovih stanova koji su često morali biti renovirani odmah nakon primopredaje ključeva stanarima, ali i zbog toga što su mnogi kupci ovih stanova koji su jeftiniji od bilo koje druge novogradnje na tržištu, varali i državu i lokalne samouprave pretvarajući POS-ove stanove u apartmane, javlja Glas Istre.


Jedan od takvih stanova nalazi se u oglasima na svim internet platformama za iznajmljivanje turističkih objekata, a nalazi se u POS zgradi u Ulici Matije Vlačića u Fažani koja je useljena prije nepunih godinu dana. Lijep jednosobni stančić na drugom katu zgrade iznajmljuje se cijelo ljeto, ima kategorizaciju od nadležnih institucija i registriran je pri lokalnom uredu TZ-a.


Do njegovog vlasnika nije bilo teško doći. Riječ je o umirovljeniku Bogoljubu Rajkoviću iz Fažane koji je bio jedan od glasnijih kupaca tih POS-ovih stanova koji su se lani u kolovozu obratili medijima nezadovljni što mjesecima kasni primopredaja ključeva.




– Svoj sam stan uredno registrirao kao apartman i odlučio ga iznajmljivati ovo ljeto jer si moram nekako olakšati otplatu kredita. Moram riješiti svoje dugove, jer ne želim nikome ostavljati probleme.


Sam sam, imam mirovinu od 3.500 kuna, a stan sam kupio da ne budem više podstanar. Za to sam imao nešto ušteđevine, a za podizanje dva kredita pomogli su mi prijatelji. Od mirovine mjesečno moram izdvojiti dvije tisuće kuna samo za rješavanje tih obaveza. A gdje su tu još i režije i drugi životni troškovi. Upravo iz toga razloga još uvijek nešto i radim i sada iznajmljujem stan.


Opet su mi pomogli prijatelji kod kojih sam našao smještaj, a 1. rujna se vraćam u stan i neću ga davati u podstanarstvo jer to ne bi imalo smisla. Moja savjest je čista po tom pitanju, to zaista radim iz potrebe i ne smatram da je grijeh to što radim. Lopov i kriminalac nisam, a takvi, puni grijeha i zločina, slobodno šeću našim ulicama. Takve bi trebalo ganjati i sankcionirati, a ne mene, rekao je Rajković.


Ne želeći nikoga drugog uplitati u ovu priču, Rajković nam nije želio ni potvrditi ni opovrgnuti informaciju da još neki stanar(i) u toj zgradi ovih dana u stanu ugošćuje “prijatelje i rođake”.


Načelnik Općine Fažana Radomir Korać bio je pak jako uzrujan kad smo ga pitali za komentar ovog slučaja.


– Apsolutno sam protiv apartmanizacije POS-ovih stanova, budući da se šalje ružna slika onima koji su se javili za kupnju stana, ali nisu prošli iz nekog razloga. Međutim, ti stanovi su u privatnom vlasništvu i Općina je tu nemoćna, jer ne može nikako reagirati.


Ni taj koji iznajmljuje stanove nema ništa od moje moralne osude takvog čina, ali neka zna da smatram da to zaista nije pošteno prema drugima. Svrha i cilj kupnje POS-ovih stanova trebali bi biti upravo stambeno zbrinjavanje, a ne ostvarivanje novčane ili neke druge koristi. Nedopustivo je da se koriste povoljniji uvjeti kupnje stana iz navedenog programa, a da se onda ti stanovi ne koriste za stanovanje, decidiran je bio Korać.