Šokantni podaci

“Ultra potrošnja”: Za vrijeme festivala u Splitu ecstasyja se troši čak 30 puta više, a evo tko najviše troši kokaina

Ljerka Bratonja Martinović

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Istraživanja govore o porastu zlouporabe droga u zadnjih šest godina, a posebno zabrinjava porast konzumacije novih psihoaktivnih tvari među 15-godišnjacima, upozorio je Željko Petković iz Vladinog Ureda za suzbijanje zlouporabe droga



ZAGREB Poklonici elektronske glazbe koji ljeti pohode splitski festival Ultra obilato konzumiraju psihoaktivne droge, osobito ecstasy, ali i kokain i amfetamine, potvrdila je analiza otpadnih voda provedena lani u Splitu. Potrošnja ecstasyja u vrijeme Ultra festivala u srpnju 2016. bila je tako 15 puta veća u odnosu na ostatak turističke sezone, a čak 30 puta veća u odnosu na zimsko razdoblje.


Na dvodnevnom festivalu kojem prisustvuje više desetaka tisuća mladih zabilježen je i porast konzumacije novih droga, ketamina i 4-fluoroamfetamina, iako se one i dalje bitno manje koriste u odnosu na »klasične droge«.


Analizu otpadnih voda radi procjene potrošnje droga proveo je Institut Ruđer Bošković, i to po prvi puta u Splitu.




Rezultati su predstavljeni u okviru stručnog skupa »Inovativni pristupi praćenju problematike droga« u organizaciji vladinog Ureda za suzbijanje zlouporabe droga. Prema riječima Senke Terzić, voditeljice IRB-ovog projekta, u gradu koji i inače ima visoku stopu liječenih ovisnika o opijatima, u turističkoj sezoni bilježi se porast potrošnje ecstasyja, kokaina i amfetamina, dok je kanabis uvjerljivo na prvom mjestu, neovisno o dobu godine. U usporedbi sa Zagrebom, stopa svih droga osim ecstasyja u Splitu je značajno veća, pa se tako kanabis konzumira dvostruko više nego u Zagrebu, a heroin trostruko više.


Pojačanom konzumacijom droga na glazbenim festivalima Hrvatska se ne razlikuje od ostatka Europe, ocijenio je Joao Matias iz Europskog centra za praćenje droga.


On je prezentirao rezultate Europskog web istraživanja o obrascima uporabe droga, provedenog na uzorku od 20.000 ispitanika u šest europskih država – Hrvatskoj, Švicarskoj, Francuskoj, Češkoj, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji.


Istraživanje provedeno putem on-line upitnika, posredstvom Facebooka, Google oglasa, letaka i časopisa, pokazalo je da je kanabis najraširenija droga, da ecstasy uglavnom konzumiraju mlađi, osobito u Hrvatskoj i Francuskoj, a Hrvatska je iskočila potrošnjom kokaina, jer konzument kokaina u Hrvatskoj dnevno u prosjeku uzme 1,23 gram, a u Češkoj 0,81 gram. Među konzumentima ecstasyja, u Hrvatskoj ih tu drogu redovito uzima sedam posto, u Francuskoj 5,3 posto, a u Češkoj oko jedan posto.


Najviše je redovitih konzumenata kokaina u Švicarskoj (14 posto) i Francuskoj (11 posto), dok uživatelji ecstasyja najveće dnevne količine konzumiraju u Francuskoj (0,96 grama), a najmanje u Hrvatskoj i Češkoj (po 0,72 grama).


Nacionalna strategija suzbijanja zlouporabe droga ističe krajem 2017. godine, a prije donošenja nove, najavio je potpredsjednik Vlade, Ivan Kovačić, do ljeta će se provesti nezavisna vanjska evaluacija dosad postignutih rezultata kako bi se definirala strategija borbe protiv droga za narednih šest godina. Istraživanja govore o porastu zlouporabe droga u zadnjih šest godina, a posebno zabrinjava porast konzumacije novih psihoaktivnih tvari među 15-godišnjacima, upozorio je Željko Petković iz Vladinog Ureda za suzbijanje zlouporabe droga.