Neizvjestan nastavak proizvodnje

Uljanik grupa traži od Tiba jamstva za rokove isporuke

Orjana Antešić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Ne bježimo od svojih obveza, ali prije toga moramo imati jamstva da će oprema biti isporučena prema planiranoj dinamici, a netko mora dati i konkretne odgovore o statusu tvrtke, kažu u Uljaniku



MATULJI Radnici matuljske tvornice brodske opreme do daljnjeg neće vidjeti novac za zaostale plaće za studeni. Direktor Tiba Matko Pekić potvrdio nam je da je jučer isteklo dospijeće za uplatu posljednje tranše pozajmice od 730.000 kuna koju je, prema potpisanom ugovoru iz prošle godine, u Matulje trebala još proslijediti Uljanik grupa odnosno »3. maj«. Taj novac nije stigao,  prije toga traže se jasni odgovori i garancije od uprave matuljske tvornice oko rokova isporuke preostale brodske opreme za asfalt-tanker koji se završava u riječkom brodogradilištu, kao i odgovori oko statusa ove tvrtke za koju je, podsjetimo, direktor Matko Pekić početkom veljače uslijed dugotrajne blokade računa morao podnijeti zahtjev za pokretanje stečaja. 


– Uljanik grupa ne bježi od svojih obveza iz ugovora, ali prije toga moramo imati jamstva da će oprema za trećemajsku novogradnju biti isporučena prema planiranoj dinamici, a netko mora dati i konkretne odgovore o statusu tvrtke koja je pred pokretanjem stečaja, ali taj postupak ne mora nužno značiti i kraj proizvodnje, navode iz Ureda za korporativne komunikacije Uljanik grupe.


Plaća za studeni


Direktor Tiba  kazao nam je jučer da očekuje da mu iz Uljanik grupe stigne i pismeni dopis na koji će se očitovati, a o čemu sada ovisi uplata posljednje rate iz pet milijuna kuna pozajmice,  za koju se Uljanik grupa, odnosno »3. maj« osigurao zalogom na zemljište Tiba.




Iz tih 730.000 kuna, podsjetimo,  radnicima matuljske tvornice mogla bi se isplatiti plaća za studeni, i to po osnovi zahtjeva za prisilnu naplatu koju je u prvim danima siječnja, slijedom zakonske obveze, Fini podnijela sama tvrtka. Taj je ovršni nalog sada prioritetan, nakon što su se »riješile« ovrhe koje je dio »tibovaca« podnio početkom prosinca za neisplaćene plaće za lipanj, srpanj i kolovoz prošle godine. Prema informacijama koje smo dobili od Pekića, dvadeset i četvero radnika dobio je taj novac te petero sada već bivših zaposlenika. Time će ova grupa »tibovaca« koncem ovog mjeseca biti u poziciji da potražuje još tri zaostale plaće, dok će većina zaposlenih »brojiti« ukupno šest neisplaćenih plaća. 


Odluka suda


Prema Pekićevim riječima, oko 90 posto od vrijednosti ugovorene opreme za trećemajski asfalt-tanker u Matuljima su završili i isporučili. Preostali su još pregradni paneli i stropovi na kojima se radi. Danas bi iz Matulja, prema Pekićevim navodima, trebala krenuti i isporuka sanitarnih kabina za tanker u Brodotrogiru, a za tu bi novogradnju Tibo još trebao odraditi i brodska vrata te pregradne panele i stropove. Oko tog dijela posla još predstoje razgovori, kako navodi Pekić, s obzirom na to da bi Trogirani trebali osigurati repromaterijal jer je račun matuljske tvornice u blokadi. Razgovori predstoje i oko posla koje bi u Matuljima trebali odraditi još jednu trećemajsku novogradnju, tanker za prijevoz naftnih prerađevina i kemikalija koji je prije mjesec dana porinut u more. Što će od toga svega biti i hoće li se proizvodnja u matuljskim pogonima nastaviti, teško je reći. Čeka se da Trgovački sud u Rijeci i formalno otvori stečaj u Tibu, a još više odgovori i stav koji će oko ove tvornice brodske i industrijske opreme, koja je u 100-postotnom državnom vlasništvu, zauzeti nova »ekipa« u DUUDI-ju i CERP-u.