Superluksuzni brod

Uljanik gradi ‘Scenic Eclipse’, prvi polarni istraživački kruzer u svijetu

Hina

Scenic Eclipse u svojoj ponudi, među ostalim, ima mini podmornicu za podmorske avanture i čak dva helikoptera za istraživanje teško dostupnih područja / Foto www cruisemapper com

Scenic Eclipse u svojoj ponudi, među ostalim, ima mini podmornicu za podmorske avanture i čak dva helikoptera za istraživanje teško dostupnih područja / Foto www cruisemapper com

Riječ je o superluksuznom brodu »Scenic Eclipse» koji će s posadom moći prihvatiti 409 osoba, a namijenjen je plovidbi svim morima, uključujući i polarna i tropska područja, za što je i specijalno opremljen.»Posebno je 'ojačan' ne bi li se prilagodio plovidbi u otežanim vremenskim uvjetima i zaleđenim morima te zadovoljava visoke ekološke standarde



PULA Na navozu pulskoga brodogradilišta Uljanika u tijeku je gradnja luksuznoga polarnog istraživačkog kruzera (Polar Discovery Passenger Vessel), prvog takvog u svijetu, priopćeno je u ponedjeljak iz Uljanika.


Riječ je o superluksuznom brodu »Scenic Eclipse» koji će s posadom moći prihvatiti 409 osoba, a namijenjen je plovidbi svim morima, uključujući i polarna i tropska područja, za što je i specijalno opremljen.»Posebno je ‘ojačan’ ne bi li se prilagodio plovidbi u otežanim vremenskim uvjetima i zaleđenim morima te zadovoljava visoke ekološke standarde.

U svojoj ponudi, među ostalim, ima mini podmornicu za podmorske avanture i čak dva helikoptera za istraživanje teško dostupnih područja«, ističu iz pulskog Uljanika i dodaju kako je to prvi putnički brod tog tipa u svijetu te prvi takav brod koji se gradi u Uljaniku u njegovoj dugogodišnjoj povijesti.


Ugovor za taj tehnički izazovan projekt Uljanik je potpisao s jednom od tvrtaka Scenic grupe čiji je vlasnik Glen Moroney.




»Scenic grupa potpisala je ugovor za gradnju jednoga polarnog istraživačkog kruzera u studenome 2015. s brodogradilištem Uljanikom. Iako je to prvi brod takvih karakteristika koji će biti izgrađen u Uljaniku, Scenic je odlučio prihvatiti izazov i početi suradnju s pulskim brodogradilištem. Takva odluka donesena je nakon pomnog razmatranja inženjerskog potencijala ovog brodogradilišta«, izjavio je vlasnik Scenic grupe, prenosi Uljanik u svojem priopćenju.


Moroney također ističe da je Uljanik posljednjih godina »izgradio respektabilan broj brodova specijalne namjene, ima dugu tradiciju i poznat je po stručnosti i kvaliteti izrade«.


»Ovo je prvi brod u Scenicovoj floti namijenjen oceanskoj plovidbi i prvi kruzer koji će biti izgrađen u Uljaniku. Vjerujemo da su navedene činjenice bile svojevrstan izazov za sve sudionike u ovom projektu. Dobra suradnja i sinergija timova Uljanika i Scenic grupe stavit će ovaj prekrasan polarni istraživacki kruzer u funkciju 2018. godine. Ugovor o gradnji još jednog broda istog tipa je u pripremi«, poručio je vlasnik Scenic grupe.


Inače, brod je u fazi gradnje trupa i tzv. uranjenog opremanja, a na njemu radi nekoliko stotina radnika. Kada bude dovršen, bit će dugačak 165,70 metara, širok 21,50 metara i moći će postići brzinu od 17 čvorova. Broj putnika ograničen je na 237, a predviđena su 172 člana posade. Ovaj brod, s čak šest zvjezdica, namijenjen je najvišoj klasi putnika koji će uživati u 114 luksuzno opremljenih kabina, a za posadu je predviđeno 138 kabina.


»Kako bi se prilagodio i najzahtjevnijim vremenskim uvjetima, brod ima dvostruku oplatu za plovidbu polarnim morima te može ploviti morima u kojima ima razlomljenog leda čija debljina ne prelazi 80 centimetara, uz uvjet da led prekriva do najviše 60 posto površine mora«, priopćili su iz pulskog Uljanika te dodali da će brod biti prilagođen plovidbi unutar krhkog ekosustava Arktika i Antarktike.