Brodogradilište

Uljanik: Na poslovnom centru pravo zaloga Kermas Energije, ali i više založnih prava PBZ-a

Hina

Potencijalni strateški partner Uljanika, tvrtka Kermas Energija u vlasništvu Danka Končara, kao osiguranje vraćanja pozajmice iz srpnja ima pravo zaloga na Uljanikovu poslovnom centru, ali na toj nekretnini postoji više založnih prava Privredne banke Zagreb (PBZ), objavili su u utorak iz Uljanika. Iz Uljanika su, naime, priopćenjem reagirali na »netočne informacije koje se plasiraju u medije o tome kako se potencijalni strateški partner Uljanika Kermas Energija već uknjižila u vlasništvo na dijelu nekretnina Uljanik grupe«.

U priopćenju se potvrđuje da je kao osiguranje vraćanja sredstava za pozajmicu iz srpnja ove godine, Uljanik Brodogradilište dalo Kermas Energiji pravo zaloga na nekretnini u Puli – Poslovni centar IB96, Besenghieva 1, takozvanoj Uljanikovoj kasarni, na k.c.978/1, k.o. Pula.


»Na predmetnoj čestici, prije založnog prava Kermas Energije, postoji više založnih prava Privredne banke Zagreb, što je vidljivo u javnim zemljišnim knjigama – točnije tzv. listu C., tj. teretovnici. Predmetna nekretnina, koja nije tehnološka cjelina proizvodnog procesa brodogradilišta, a trenutno je gotovo u cijelosti neiskorištena, je privremeni kolateral za osiguranje pozajmice, dok je izvor povrata budući prihod iz primopredaje gradnje 500 i Programa restrukturiranja«, navode iz Uljanika, napominjući kako se povratom sredstava briše založno pravo na spomenutoj nekretnini.Predsjednik Uprave Uljanik Grupe Gianni Rossanda danas je u Rijeci, na upite novinara čime je osigurana pozajmica Danka Končara od 12,5 milijuna eura iz srpnja, odgovorio da je u tom trenutku dana treća hipoteka na Uljanikov poslovni centar.

Iz Uljanika i Kermas Energije su krajem srpnja potvrdili da je tvrtka u vlasništvu poduzetnika Danka Končara pozajmicom u iznosu od 12,4 milijuna eura pomogla pulskom Uljaniku da vrati dug banci kako bi se nastavilo normalno poslovanje brodogradilišta odnosno spriječila aktivacija državnih jamstva. Tom je pozajmicom, kako su naveli, tvrtka Kermas Energija omogućila Uljaniku premoštenje problema u financiranju novogradnje 500 odnosno usisnog jaružala, čiji je naručitelj JND Grupa.