Pandemija

Ukupno 41 oboljela osoba od koronavirusa u Osječko-baranjskoj županiji, četiri osobe na respiratoru

Hina

Foto Davor Javorovic/PIXSELL

Foto Davor Javorovic/PIXSELL

Hospitalizirana su 22 oboljela, od kojih je četvero na uređaju za potpomognuto disanje, a do sada je iz osječkog KBC-a otpušteno devet osoba kojima je tijekom idućih 14 dana propisana mjera samoizolacije, navodi se u priopćenju



OSIJEK Na području Osječko-baranjske županije tijekom protekla 24 sata evidentirane su četiri novooboljele osobe od koronavirusa, ukupno ih je 41, a četiri su pacijenta na respiratoru, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.


Hospitalizirana su 22 oboljela, od kojih je četvero na uređaju za potpomognuto disanje, a do sada je iz osječkog KBC-a otpušteno devet osoba kojima je tijekom idućih 14 dana propisana mjera samoizolacije, navodi se u priopćenju.


Ostali oboljeli koje nemaju simptome, a testiranjem im je utvrđeno prisustvo koronavirusa, nalaze se u kućnoj samoizolaciji.




Iz Stožera napominju kako je na području Županije trenutno u samoizolaciji 1287 osoba.  


Na terenu mobilni tim za uzimanje uzoraka


Od jutros je na terenu i mobilni tim za uzimanje uzoraka. To će,  ističe ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Zlatko Pandžić, uvelike olakšati rad Zavodu za hitnu medicinu koji je do sada uz redoviti rad za uzimanje uzoraka u KBC-u Osijek ili  osječkom Domu zdravlja prevozio sve osobe pod sumnjom na korona virus, a koje nisu imale uvjete da se samostalno odazovu testiranju


U protekla 24 sata policija je zaprimila 12 dojava o kršenju samoizolacije pri čemu su potvrđena četiri slučaja – po dva u Osijeku i Belom Manastiru, kazao je načelnik osječko-baranjske policije Ladislav Bece.


Dodao je kako je policija, prema popisu osoba u samoizloaciji, metodom slučajnog odabira provela kontrolu nad 42 osobe i sve su zatečene na kućnoj adresi te kod njih nije utvrđeno kršenje ove mjere.


Od 3040 osoba svega sedam nije imalo propusnicu


Ističe kako je policija na osam stalnih i 28 privremenih punktova obavila kontrolu nad 3040 osoba, od kojih svega sedam nije imalo propusnicu.


Načelnik Stožera dožupan Goran Ivanović ocijenio je kako broj oboljelih bilježi linearan rast što je očekivano te da do sada poduzete mjere sada poduzete daju rezultate, “pa se u ovom trenutku ne razmišlja o strožim mjerama”.


Iako je epidemija koronavirusa u Hrvatskoj, pa tako i u Osječko-baranjskoj županiji pod kontrolom, Ivanović je podsjetio građane kako je i dalje na snazi Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka.