Postignut dogovor

Uklonjena zadnja prepreka: Evo kada Europa ukida roaming

Irena Frlan Gašparović

Foto: Vedran KARUZA

Foto: Vedran KARUZA

Europljani će tako od 15. lipnja ove godine kada putuju u drugu zemlju članicu Unije moći koristiti mobitel ne strahujući od prevelikih računa



ZAGREB – Europska unija uklonila je ovoga tjedna zadnju prepreku na putu ka ukidanju naknade za roaming unutar EU-a. Pregovarači triju strana, Europskog parlamenta, Europske komisije i Vijeća postigli su u srijedu politički dogovor o reguliranju veleprodajnih cijena: dogovorili su koliko najviše mobilni operateri smiju naplaćivati jedni drugima kada njihovi korisnici, putujući u »europsko« inozemstvo, koriste mreže drugih operatera.


Bez tog dogovora, ukidanje roaminga za europske potrošače ne bi bilo moguće.


Europljani će tako od 15. lipnja ove godine kada putuju u drugu zemlju članicu Unije moći koristiti mobitel ne strahujući od prevelikih računa.




Pozivi, poruke i ‘surfanje’ u drugoj EU članici koštat će ih jednako kao i kada su u vlastitoj državi. Ukidanje naknade za roaming uključuje i svojevrsnu zaštitnu klauzulu za operatere kako bi se spriječila zloporaba, pa će tako, primjerice, operateri moći upozoriti korisnike za koje utvrde da su u stalnom roamingu, odnosno da mobitel praktički uopće ne koriste u matičnoj državi, a u takvim slučajevima smjet će i naplaćivati minimalne dodatne naknade.


Na ukidanju roaminga u Bruxellesu rade već puno desetljeće.


Prema podacima Komisije, naknade za roaming od 2007. godine smanjene su za više od 90 posto, a posljednji put su pojeftinile u proljeće prošle godine. Nakon što Europski parlament i Vijeće i formalno potvrde ovotjedni dogovor, te bi naknade za nešto više od četiri mjeseca na razini EU-a trebale otići u povijest.