Reorganizacija sudske mreže

Ukidaju se 44 općinska suda: ostaju po jedan u svakoj županiji i tri u Zagrebu

Danko Radaljac

Na primjeru Primorsko-goranske županije znači da će Crikvenica, Delnice, Krk, Mali Lošinj, Opatija i Rab izgubiti status sudova, postat će stalne službe Općinskog suda u Rijeci, koje neće imati predsjednika suda 



ZAGREB  Ministarstvo pravosuđa će nakon 1. svibnja Vladi dostaviti prijedlog reorganizacije sudske mreže u Hrvatskoj, za koju se nadaju da će se početi provoditi od Nove godine.


Iako je prema prvotnom planu bilo predviđeno samo 18 općinskih sudova, nakon javne rasprave, ali i ispitivanja stanja na terenu, u Ministarstvu su se odlučili za povećanje broja. Na kraju će biti 23 općinska suda, odnosno svaka županija će imati svoj, dok će Zagreb imati ukupno tri suda. I to je promjena, jer je prema prvoj radnoj verziji Zagreb trebao imati ukupno četiri suda. No, na terenu je ustanovljeno kako bi jako teško bilo podijeliti glavni grad na posebne građanske sudove za istočni i zapadni dio grada. Jednostavno, stanje katastarskih čestica je tako da bi u svakodnevnom radu stvaralo probleme. Tako što se građanskog suda tiče, Zagreb će imati dva – Sjever i jug, uz posebni općinski kazneni sud. 


   

Specijalizacija


Što se tiče ostatka države, od 1. siječnja bi trebala prestati postojati 44 općinska suda. Oni će postati stalne službe novouspostavljenih općinskih sudova, tako da suci ostaju, dok će se izgubiti pozicije predsjednika tih sudova. Na primjeru Primorsko-goranske županije to znači da će Crikvenica, Delnice, Krk, Mali Lošinj, Opatija i Rab izgubiti status sudova, već će postati stalne službe Općinskog suda u Rijeci, te neće imati predsjednika suda. Osobe koje su to do sada bile tako će postati samo suci.





Kako će prema zakonu sudovi koji nastanu formalno-pravno biti novi, za sva mjesta novih predsjednika sudova morati će se raspisati natječaji. U Ministarstvu pravosuđa ističu kako to nema veze s bilo kakvom željom novog kadroviranja predsjednika sudova, koje ionako odabire Državno sudbeno vijeće.


  No, u svemu tome ipak ima jedna zanimljiva činjenica. Sadašnjem sastavu Državnog sudbenog vijeća mandat istječe na kraju veljače 2015. godine. Što znači da će imenovanja novih predsjednika sudova najvjerojatnije obaviti drugi ljudi, a ne sadašnji članovi Državnog sudbenog vijeća. 



Intencija je Ministarstva pravosuđa da dođe do specijalizacija sudaca, zbog čega će se kazneni procesi voditi samo u središtima općinskih sudova, a kako vrijeme prolazi i radni i obiteljski procesi bi se isto trebali usmjeravati prema ta 23 suda. To znači da će doći do veće potrebe kretanja ljudi, odnosno stranaka u procesima, ali rezoniranje je Ministarstva kako se više isplati raditi specijalizacije sudaca, nakon čega će se ubrzati sudski procesi, što bi u konačnici na kraju ipak ispalo povoljno za same građane.  

 Upravitelji-menadžeri


Inače, zbog stanja s prostorom u planu Ministarstva pravosuđa je još jedna iznimka. Naime, općinski sud za Krapinsko-zagorsku županiju neće biti u središtu u Krapini već u Zlataru. Miljenićevi suradnici smatrali su kako bi bilo nepraktnično micati sud iz Zlatara s obzirom da je tamo nedavno izgrađena moderna zgrada suda, dok u Krapini za sada nema adekvatnih prostora za takvo što.


Ostale stvari ostale su manje-više iste. Uvode se sudska područja, koja su de facto područja današnjih županijskih sudova. Svako područje imati će svog upravitelja, svojevrsnog menadžera koji će se baviti nabavom i svom ostalom logistikom, dok bi onda sucima ostalo samo da sude. Nadaju se u Ministarstvu da bi ovakve mjere mogle dovesti do toga da se vrijeme potrebno za prvostupanjsku presudu sa sadašnjih 467 dana smanji bar na prosjek članica Vijeća Europe, koji je na 272 dana.



Metković kao izuzetak 


  Jedini izuzetak što se tiče kaznenih postupaka je Metković, koji će i dalje obavljati i ta suđenja. Ovaj je grad izuzet od oduzimanja kaznenih predmeta iz tri razloga. Prvi je što se trenutno gradi nova zgrada suda, koja će biti najmodernija od svih hrvatskih sudova i bilo bi nepraktično ne iskoristiti je. Drugi je razlog činjenica da županijsko središte s općinskim sudom je u Dubrovniku, za koji treba prijeći dvije granice. Treća stvar je važnost graničnog prijelaza u Metkoviću, što je na kraju utjecalo na to da njihova stalna služba treba odrađivati i kaznene spise.