Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. siječnja 2020.
Neka pati koga smeta

Ugroženo 6,8 milijardi eura iz EU: Za Zrinjevac je borba protiv diskriminacije bila - preliberalna

MVEP tvrdi da nije došlo do gubitka novca iz EU fondova / D. JELINEK
MVEP tvrdi da nije došlo do gubitka novca iz EU fondova / D. JELINEK
Autor:
Objavljeno: 17. veljača 2017. u 11:04 2017-02-17T11:04:44+01:00

Dijelu udruga i političara posebno je zasmetalo ono što oni nazivaju rodnom ideologijom. Da je ideologija razlog stopiranja plana potvrdio je zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović, koji je u Klubu zastupnika HDZ-a na čijoj je listi izabran

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, i to u mandatu premijera Andreja Plenkovića, zaustavilo je usvajanje Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije. Neusvajanjem tog dokumenta potencijalno se ugrožava više od 6,8 milijardi eura koliko Hrvatska ima na raspolaganju u Operativnom programu Konkurentnost i kohezija EU.

To da su MVEP i ministar Davor Ivo Stier stopirali usvajanje Nacionalnog plana, nakon čega je odlučeno da se izradi novi, doznajemo iz više izvora, a ni Ministarstvo u odgovoru na naš upit tu tvrdnju nije negiralo.

Klisović upozorio na štetu

Zastupnik SDP-a Joško Klisović ocijenio je da Hrvatskoj nije potrebna nikakva nova strategija, nego je dovoljna postojeća, »plod zajedničkog rada Vlade SDP-a i Oreškovićeve Vlade HDZ-a i Mosta«. SDP je zatražio sazivanje hitne sjednice saborskog Odbora za europske poslove na kojoj bi se raspravljalo o ovoj temi. Klisović je upozorio na štetu koju bi Vlada mogla prouzročiti neusvajanjem tog dokumenta i pripadajućeg Akcijskog plana, što je preduvjet za povlačenje novca iz EU fondova. Klisović je naveo i da su sve stručne službe dale pozitivno očitovanje o dokumentu.

Pitanja bez odgovora

Ministarstvo smo pitali zašto se negativno očitovalo o Nacionalnom planu, kako to da se MVEP u vrijeme Oreškovićeve vlade o istom dokumentu pozitivno očitovao te koji su konkretni prigovori MVEP na sadržaj Nacionalnog plana. MVEP u svom odgovoru nije odgovorio niti na jedno postavljeno pitanje.

Obavijestio nas je da je nadležno tijelo za izradu Nacionalnog plana Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, da je taj Ured u procesu odabira predstavnika u radnoj skupini za izradu Nacionalnog plana koji će se odnositi na razdoblje od 2017. do 2022. godine.

– Odabir će se temeljiti na načelima pluralizma i inkluzivnosti. Radna skupina dodatno će unaprijediti postojeći nacrt Nacionalnog plana, čije je donošenje planirano u prvoj polovici 2017. godine. U tom pogledu, nije došlo ni do kakvog gubitka sredstava iz operativnih programa Europske unije, stoji u odgovoru MVEP-a.

Razlog za stopiranje Nacionalnog plana o kojem je sredinom prošle godine provedena javna rasprava i o kojem su se u prošloj Vladi očitovala sva tijela koja su trebala, a Plenkovićeva je vlada samo trebala potvrditi odluku prethodne vlade, je, kako saznajemo, to što je za dio udruga i političara preliberalan, a posebno im smeta ono što oni nazivaju rodnom ideologijom.

Da je ideologija razlog stopiranja Nacionalnog plana potvrdio je i saborski zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović, koji je u Klubu zastupnika HDZ-a na čijoj je listi izabran. Naime, Klub zastupnik SDP-a zatražio je jučer stanku u Saboru kako bi Joško Klisović upozorio da je neusvajanjem tog dokumenta »Vlada dovela u pitanje mogućnost povlačenja više od šest milijardi eura iz europskih fondova«.

– Zašto predsjedniče Vlade? Smeta li nekome u vašoj Vladi suzbijanje diskriminacije? Smeta li nekome u Vladi pitanje rodne ravnopravnosti? Pitanja reproduktivnog prava žena? Pitanja sloboda i prava, prava seksualne orijentacije? Pitanja zaštite nacionalnih manjina? Pitanja zaštite i prava ranjivih skupina i istospolnih zajednica? – redao je Klisović pitanja.

Krivi termini

Klisoviću je u ime Kluba HDZ-a odgovorio Zekanović ističući da strategija mora biti donesena do kraja godine, a »za sve koji ne znaju danas je 16. veljače«. No, nije točno da mora biti usvojena do kraja godine, već da je morala biti usvojena do kraja prošle godine, što je rok ne samo za Hrvatsku nego i za druge članice EU-a, a što su nam prije nekoliko dana potvrdili i u Europskoj komisiji.

– Upravo je u tijeku osnivanje radne skupine s predstavnicima Vlade koja će izraditi Strategiju. Ova Vlada svim je svojim postupcima itekako pokazala da je za borbu protiv diskriminacije. Makar, vjerujem da će SDP i HNS biti nezadovoljni s nekim stvarima u Strategiji kada bude gotova, kazao je Zekanović i dodao da »oni poistovjećuju ravnopravnost spolova s rodnom jednakošću, a te stvari su ipak različite«. Zekanović »vjeruje i toplo se nada« i i da udruge koje su sudjelovale u izradi SDP-ove strategije »neće raditi na novoj« i dodao je »a to je ono što vas možda najviše boli«. Zekanović je član Hrasta, baš kao i Ladislav Ilčić koji je nedavno postao posebni savjetnik potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova Davora Ive Stiera, a koji je podržavao referendum »U ime obitelji« o ustavnoj definiciji braka.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.