Sporni ugovor

Ugovori s riječkim anesteziolozima koji rade u Mariboru na meti policije

Hina

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Riječki anesteziolozi s mariborskim kliničkim centrom imaju preko posrednika ugovor za suradnju u trajanju pet godina



LJUBLJANA  Bivši direktor mariborskog sveučilišnog kliničkog centra (UKC) Gregor Pivec pod sumnjom je da je počinio kazneno djelo zloporabe ovlasti i izvlačenje osobne koristi za nezakonito posredovanje i sklapanje ugovora s hrvatskim anesteziolozima iz Rijeke koji već skoro godinu dana u Mariboru u dane vikenda pomažu kod operacija zbog nedostaka domaćeg medicinskog kadra tog profila, piše u utorak mariborski list »Večer«.


Za moguće nezakonito posredovanje i zloporabu službenog položaja uz njega su pod sumnjom i jedan bivši Pivčev suradnik te pravnik Miha Pogačnik, čija je tvrtka posredovala kod sklapanja petogodišnjeg ugovora te za to ugovorom dobila vrlo visoku proviziju, piše mariborski list.


Policija je potvrdila su da su ovih dana u bolnici pregledali dokumentaciju o tom slučaju, no specijalizirano državno tužiteljstvo još ispituje slučaj radi mogućeg podizanja optužnice.




Kako piše mariborski list, navodno je sporna visina troškova aranžmana sa stranim anesteziolozima i ugovora s posrednikom koji dobiva proviziju od 10 do 20 posto od ukupnog iznosa.


Navodno je sporan i iznos od 500 eura neto koliko hrvatski liječnici dobivaju za dolazak i rad jednom tjedno.


Njihov posjet mariborskoj bolnici i sudjelovanje u operacijama traje 22 sata, a plate im se i putni troškovi, navodi »Večer«.


Navodno su domaći liječnici od početka bili protiv angažiranja hrvatskih anesteziologa i stranih liječnika doživljavajući ih kao konkurenciju, ali i ministarstvo zdravstva, pa je bivši direktor bolnice Pivec sve napravio na svoju ruku, tvrdeći da ima velik nedostatak kadra i da su programi operacija upitni ako ne dobije »pojačanje«.


Riječki anesteziolozi s mariborskim kliničkim centrom imaju preko posrednika ugovor za suradnju u trajanju pet godina, ali se nakon isteka svake godine ugovor može prekinuti, a o tome će se odlučivati upravo ovih dana, navodi mariborski list »Večer«.