Kuća ljudskih prava i GONG

Udruge traže da se kazneno gone ustaški povici na prosvjedu

Hina

Pozivamo nadležne institucije da podnesu kaznene prijave u vezi današnjih povika na prosvjedu održanom pred zgradom Vijeća za elektroničke medije gdje se moglo čuti i - "Za dom spremni", "Rakićka u Srbiju", "Radmane u Srbiju", "Kosanoviću u Srbiju", navodi se u zajedničkom priopćenju tih dviju udruga.



ZAGREB - Kuća ljudskih prava i GONG pozvali su u utorak nadležne institucije da podnesu kaznene prijave u vezi  s povicima na prosvjedu pred zgradom Vijeća za elektroničke medije (VEM) održanom u organizaciji zagrebačke Hvidre zbog trodnevnog oduzimanja koncesije televiziji Z1.


“Prosvjednici su danas svojim izjavama zorno dokazali da je njima govor mržnje blizak i drag, kao i to da je stvarna nakana ove opsade destabilizacija ključne institucije za regulaciju demokratskog medijskog prostora, forsiranjem smjene članova i članica Vijeća za elektroničke medije. Pozivamo nadležne institucije da podnesu kaznene prijave u vezi današnjih povika na prosvjedu održanom pred zgradom Vijeća za elektroničke medije gdje se moglo čuti i – “Za dom spremni”, “Rakićka u Srbiju”, “Radmane u Srbiju”, “Kosanoviću u Srbiju”, navodi se u zajedničkom priopćenju tih dviju udruga.


Govor mržnje, poručuju, nema nikakve veze sa slobodom govora već je upravo njegova suprotnost. “To je čin etiketiranja, isključivanja, ponižavanja i linča kojem su pribjegli današnji prosvjednici ispred Vijeća za elektroničke medije, a koji onemogućuje bilo kakav dijalog”, smatraju udruge. 




Posebno ih, kažu, zabrinjava prisutnost više zastupnika Hrvatskog sabora, kao i njegova potpredsjednika Ivana Tepeša, za kojeg ocjenjuju da se svojom podrškom tom skupu “izravno založio za urušavanje demokratskog medijskog prostora i vladavine prava u Hrvatskoj”.


 Pozivaju Vladu, posebice predsjednika Vlade, te predsjednicu Republike kao i ostale institucije da “bez oklijevanja jasno osude ovakve pojave”.


 Udruge su izrazile podršku odluci Vijeća za elektroničke medije o privremenom oduzimanju koncesije televizijskoj postaji Z1. “Podržavamo odluku Vijeća za elektroničke medije o privremenom oduzimanju koncesije televizijskoj postaji Z1 zbog govora mržnje voditelja Marka Juriča. Vijeće je radeći svoj posao, sankcioniralo govor mržnje na Z1 te poslalo jasnu poruku svim ostalim širiteljima mržnje. Upravo su takve odluke neophodne za obranu ljudskih prava i ljudskog dostojanstva svih građana i građanki od pozivanja na mržnju i netrpeljivost izrečenih u odjavi emisije “Markov trg”, stoji u priopćenju Kuće ljudskih prava i GONG-a.


 Oko pet tisuća ljudi prosvjedovalo je u utorak u organizaciji zagrebačke Hvidre protiv trodnevnog oduzimanja koncesije televiziji Z1, tražeći ostavke predsjednice Vijeća za elektroničke medije Mirjane Rakić i članova Vijeća koji su tu mjeru izrekli smatrajući da je Z1 prekršio Zakon o elektroničkim medijima zbog govora mržnje u emisiji “Markov trg” od 19. siječnja.