Poduzetni izvan bazena

Udruge sve uspješnije u povlačenju novca: Vaterpolski klub Jug povukao 300 tisuća eura iz IPA fonda

Tihomir Ponoš

Jug – Croatia osiguranje iz Dubrovnika u sklopu IPA programa namijenjenom prekograničnoj suradnji Hrvatske i Crne Gore dobio projekt vrijedan 300 tisuća eura / Foto Grgo Jelavic/PIXSELL

Jug – Croatia osiguranje iz Dubrovnika u sklopu IPA programa namijenjenom prekograničnoj suradnji Hrvatske i Crne Gore dobio projekt vrijedan 300 tisuća eura / Foto Grgo Jelavic/PIXSELL

Projekt traje do kraja 2017. godine, a "jugaši" već gledaju u budućnost i razrađuju novi projekt za europske fondove



ZAGREB – Udruge su proteklih godina demonstrirale da su vrlo sposobne u povlačenju novca iz fondova Europske unije. Uspjele su povući desetke milijuna eura, a tome je pripomoglo i to što država kroz Ured za udruge, na temelju jasne procedure, sufinancira i dio nacionalne komponente, bez čega bi udruge teško uspjele privući sredstva. Nema ničeg iznenađujućeg u tome što udruge iz kulture, zaštite okoliša, udruge koje se bave demokratizacijom i manjinskim pravima, iz europskih fondova na natječajima dobivaju projekte vrijedne stotine tisuća eura. Međutim, nije uobičajeno, barem za sada, kada se među udrugama kojima se sufinancira nacionalna komponenta pročita ime vrhunskog sportskog kluba, dapače u svom sportu trenutačno najboljeg kluba na svijetu.


Upravo to uspjelo je Vaterpolskom klubu Jug – Croatia osiguranje iz Dubrovnika. Taj je klub, aktualni prvak Hrvatske i Europe, u sklopu IPA programa namijenjenom prekograničnoj suradnji Hrvatske i Crne Gore dobio projekt vrijedan 289.196,71 euro. Nacionalna komponenta (dakle, onaj dio od navedene svote koji se ne financira iz EU izvora) iznosi 40.513,93 eura, a Ured za udruge odlučio je nacionalnu komponentu sufinancirati s 60 posto, odnosno 24.608,36 eura.


Ognjen Kržić, direktor VK Jug-Croatia osiguranja, inače proslavljeni reprezentativac i osvajač srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine, kazao nam je u telefonskom razgovoru da im je partner s crnogorske strane u realizaciji projekta VK Jadran iz Herceg Novog.




– Prije sedam godina s njima smo počeli organizirati turnire za djecu. Te smo turnire nazvali »olimpijske nade«, a nakon tri godine rodila se ideja da s tim projektom apliciramo na europske fondove, opisivao nam je povijest projekta Kržić. U izradi projekta, pisanju zahtjeve projektne dokumentacije, veliku pomoć pružila im je Dubrovačka razvojna agencija.


– Projekt smo morali malo promijeniti i nešto je drugačiji nego prije. Sada u fokusu nisu turniri, nego zajednički kampovi za mlade igrače, a projektom su obuhvaćene i druge aktivnosti – navodi Kržić. Nedavno je u Herceg-Novom organiziran seminar za trenere, a sljedećega mjeseca bit će organiziran seminar za menadžere. Projektom su, kako je kazao Kržić, obuhvaćeni kampovi, ali i predavanja i stručna usavršavanja bitna za vaterpolski sport.


Projekt traje do kraja 2017. godine, a »jugaši« već gledaju u budućnost i razrađuju novi projekt za europske fondove.


– Kad istekne, idemo na novi projekt, a već sada znamo da ćemo u njega morati uključiti i partnere iz Bosne i Hercegovine – kazao je Kržić. Svoje iskustvo s europskim fondovima na dužnosti direktora kluba sažeo je u nekoliko rečenica.


– Samo dobra ideja je bitna. Nije jednostavno, ali se isplati, a nama je to fantastično, posebno za mlađe kategorije, za djecu, trenere – zaključio je Kržić.