Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 1
Sutra: 15° 15° 1
24. travnja 2019.
Protiv Vlade

Udruge pacijenata: Neka si političari plaće isplaćuju iz humanitarnog fonda

Humanitarni prilozi i donacije ne mogu biti zamjena ili nadomjestak za državno financiranje oboljelih / snimio  D. KOVAČEVIĆ
Humanitarni prilozi i donacije ne mogu biti zamjena ili nadomjestak za državno financiranje oboljelih / snimio D. KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 7. prosinac 2017. u 7:39 2017-12-07T07:39:19+01:00

– Koliko god novca hrvatski puk prikupi u taj fond, neka se doda još duplo iz proračuna i na taj način neka političari sebi isplaćuju plaće – ironičan je Drlje. Pita se gdje završe 23 milijarde kuna kojima zdravstvo raspolaže.

Udruge pacijenata oštro se protive formiranju Fonda inovativnih lijekova koji bi počivao u prvom redu na humanitarnoj osnovi, što je u ponedjeljak najavio ministar zdravstva Milan Kujundžić. Ideja koja se upravo realizira u Vladi predviđa fond koji će se puniti iz donacija i priloga pojedinaca i tvrtki, a država će uplaćivati zasad nepoznat iznos. Iz udruga upozoravaju da humanitarni prilozi i donacije ne mogu biti zamjena ili nadomjestak za državno financiranje, niti mogu biti pouzdana osnova za kvalitetno i dostupno liječenje skupim inovativnim terapijama.

Jasni kriteriji

Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ) smatra da takav fond treba osnovati u sklopu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) i puniti ga trošarinama.

– Najavljeno rješenje nije dobro jer se temelji na karitativnom pristupu – upozorava predsjednik KUZ-a Ivica Belina, kojemu smeta što se i dalje ne zna tko će upravljati fondom i prema kojim kriterijima će se novac za lijekove dodjeljivati. Za razliku od takvog modela, fond unutar HZZO-a stalno bi se punio, a imali bismo jasne i transparentne kriterije, čime bi se spriječilo da se problemi nedostupnosti terapija rješavaju prosvjedima – argumentira čelnik KUZ-a.

Predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata Marijo Drlje predložio je ministru Kujundžiću da umjesto humanitarnog Fonda za inovativne lijekove osnuje humanitarni fond za plaće političara.

– Koliko god novca hrvatski puk prikupi u taj fond, neka se doda još duplo iz proračuna i na taj način neka političari sebi isplaćuju plaće – ironičan je Drlje. Pita se gdje završe 23 milijarde kuna kojima zdravstvo raspolaže.

– Nikad u zadnjih 25 godina nismo imali više novca, manje stanovnika i nedostupniju zdravstvenu zaštitu – poručuje ministru, te podsjeća da građani druge najsiromašnije zemlje EU-a već sudjeluju u svom liječenju, plaćanjem iz vlastitog džepa oko 20 posto troška. U UHP-u također imaju prijedlog financiranja inovativnih terapija, i to uštedom od 600 milijuna do milijarde kuna na objedinjenoj javnoj nabavi, uplatom državnog duga HZZO-u, uvođenjem financijskih sankcija za neodgovorno upravljanje i plaćanjem ustanova po kvaliteti i kvantiteti rada. Ako samo to realiziraju, zdravstvo će biti u suficitu – zaključuje šef UHP-a.

Transparentno

Hrvatska udruga za prava pacijenata Fond inovativnih lijekova punila bi kombinirano, novcem prikupljenim od trošarina i prilozima građana. Stručno vijeće ove udruge traži što hitnije osnivanje fonda koji bi prikupljao novac za eksperimentalna i druga liječenja, da bi se izbjeglo prikupljanje novca i donacije preko udruga koje netransparentno troše.

– Ovakvim fondom bi građani bili sigurni da njihov novac neće otići u nečije plaće i luksuze. U fondu mora postojati popis i obrazloženje za sve pacijente za koje se sredstva za liječenje prikupljaju, te nadzor prikupljenog novca. U njega treba preusmjeriti trošarine od cigareta i alkohola. Nama ne treba francuski model, trebamo osnovati naš jedinstveni hrvatski model i omogućiti liječenje onima koji to ne mogu sami – poručuje predsjednica udruge Jasna Karačić i najavljuje da će se boriti da svaki pacijent dobije potrebnu terapiju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Festival samoniklog bilja
KRŠAN, 27. i 28. travnja

Festival samoniklog bilja