Otvoreno pismo predsjedniku

Udruga radnika Diokija traži da Josipović vrati Ježićevih 200.000 kuna

Hina

»Nudimo vam priliku da se iz ove priče izvučete čista obraza i dokažete da u ovoj državi postoje političari koji stoje iza svojih riječi i danog obećanja«, poručuje udruga predsjedniku Republike



ZAGREB – Udruga radnika i bivših radnika Diokija zatražila je danas od predsjednika Republike Ive Josipovića da 200.000 kuna koje mu je donirao Robert Ježić za predsjedničku kampanju uplati na račun tvrtke Dioki, koja je u stečaju a njezini radnici još nisu uspjeli naplatiti ništa od milijunskih potraživanja.


Udruga se Josipoviću obratila otvorenim pismom ponukana pravomoćnom presudom bivšem premijeru Ivi Sanaderu za ratno profiterstvo u slučaju Ina-MOL, kao i za primanje provizije od Hypo banke, kojom je naloženo Ježiću da uplati iznos od pet milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti u državni proračun.


Ježić je preko svoje bivše tvrtke Dioki d.d. Zagreb uplatio 200.000 kuna za Josipovićevu predsjedničku kampanju, podsjeća udruga, a Josipović je u više navrata u medijima obećao da će donirani novac vratiti ako se dokaže da je stečen na ilegalan način.




»S obzirom da je pravomoćno utvrđeno kako je novac isplaćen Ivi Sanaderu uplaćen na račun tvrtke Dioki Holding A.G., koja je u vlasništvu Roberta Ježića i koja je u vrijeme uplate 200.000 kuna bila većinski vlasnik tvrtke Dioki d.d. Zagreb, ostvarile su se vaše pretpostavke za povrat sredstava koje ste dobili za predsjedničku kampanju«, poručuje udruga Josipoviću.


U pismu ga također podsjećaju da je u svojem inauguracijskom govoru rekao: »Korupcija i organizirani kriminal, posebno onaj gospodarski, drugi je važan razlog krize u kojoj se nalazimo…. Neću posustati u beskompromisnom obračunu s korupcijom, gdje god se pojavi«.


S obzirom da je u svojoj kampanji zagovarao novu pravednost, udruga od Josipovića traži da postupi u skladu s politikom pravednosti i vrati Ježićevu donaciju na račun tvrtke koja se zbog mutnih radnji nalazi u stečajnom postupku »iz kojeg će jedino radnici koji su gradili tu tvrtku ostati uskraćeni za pravednost koju tako gorljivo propovijedate«.


»Nudimo vam priliku da se iz ove priče izvučete čista obraza i dokažete da u ovoj državi postoje političari koji stoje iza svojih riječi i danog obećanja«, poručuje udruga predsjedniku Republike.


Tajnik udruge Srđan Perković izjavio je Hini da ukupno 553 radnika Diokija potražuje oko 100 milijuna kuna, što je utvrđeno još u ožujku na prvom stečajnom ročištu na zagrebačkom Trgovačkom sudu, no dosad nisu dobili ni kune.


Ako bi se tih 200.000 kuna podijelilo radnicima, svaki bi dobio oko 360 kuna, što nije puno ali bi mnogima nešto značilo jer su bez posla i izvora prihoda, kaže Perković. No, naše je otvoreno pismo prije svega moralni apel Josipoviću koji je Sanaderu oduzeo odličja zbog nezakonitog i nemoralnog ponašanja, dodao je.


Radnici očekuju da bi im prvi dio potraživanja mogao biti isplaćen iz sredstava koja će se dobiti od demontaže Diokijevih pogona za proizvodnju etilena i polietilena na Žitnjaku.