1. srpnja

Udruga Lipa čestitala Dan porezne slobode: Proslavite, za državu ste radili 181 dan!

Hina

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

"Prosječan hrvatski radnik radi 181 dan u godini za državu, što znači da svoj Dan porezne slobode, nakon kojeg napokon počinje raditi za sebe, može 'proslaviti' danas, 1. srpnja", navodi se u priopćenju



Udruga poreznih obveznika Lipa “čestitala” je u srijedu Dan porezne slobode, dan u godini kada prosječni hrvatski porezni obveznik prestaje raditi za državu i počinje raditi za sebe, a koji se po izračunima te udruge u Hrvatskoj obilježava 1. srpnja.


“Prosječan hrvatski radnik radi 181 dan u godini za državu, što znači da svoj Dan porezne slobode, nakon kojeg napokon počinje raditi za sebe, može ‘proslaviti’ danas, 1. srpnja”, navodi se u priopćenju.


To je izračun Udruge poreznih obveznika Lipa, koja je nedavno predstavila i prvi osobni kalkulator porezne slobode, gdje svaki građanin ponaosob može izračunati koliko radi za državu, a koliko za sebe.




Udruga Lipa poziva građane da putem tog kalkulatora izračunaju svoj Dan porezne slobode i na taj se način informiraju o tome kolika je cijena države koju plaćaju kroz poreze.


“Hrvatska ima jednu od relativno najskupljih administracija u EU, koja na plaće zaposlenih i intermedijarne troškove (dakle održavanje same administracije, bez socijalnih transfera, penzija, investicija itd.) troši oko 20 posto BDP-a. Istovremeno, država građanima pruža uslugu koju oni ocjenjuju među najlošijima u Europi, prema Europskom indeksu kvalitete vladinih usluga (European Quality of Government Index) koji je razvio francuski politolog Nicolas Charron”, ističu iz Udruge Lipa.


Prenoseći pritom podatke o EQI – europskom indeksu kvalitete vlasti 2013. napominju kako on pokazuje da su Hrvatska te još samo Slovenija i Mađarska među državama koje puno koštaju, a malo pružaju svojim građanima.


“Stoga Udruga poreznih obveznika Lipa poziva Vladu da smanji porezno opterećenje kako bi se poreznim obveznicima omogućilo da raspolažu s većim dijelom svojih prihoda, te da poradi na kvaliteti usluga koje građani dobivaju za svoj novac”, zaključuje se u priopćenju Udruge Lipa.