Korisnici nisu dobili izračun konverzije

Udruga KREDA: RBA krši zakon o konverziji

Hina

NL arhiva

NL arhiva

Udruga kreditnih dužnika (KREDA) priopćila je u ponedjeljak kako pojedini korisnici kredita u 'švicarcima' u Raiffeisenbank Austria (RBA) koji imaju otkazan ugovor o kreditu, a u slučajevima gdje kreditni posao nije završen, nisu dobili izračun konverzije, čime ta banka ne provodi zakonske odredbe o konverziji

ZAGREB Udruga kreditnih dužnika (KREDA) priopćila je u ponedjeljak kako pojedini korisnici kredita u ‘švicarcima’ u Raiffeisenbank Austria (RBA) koji imaju otkazan ugovor o kreditu, a u slučajevima gdje kreditni posao nije završen, nisu dobili izračun konverzije, čime ta banka ne provodi zakonske odredbe o konverziji. »Upozoravamo HNB i Ministarstvo financija i ujedno obavještavamo javnost kako Raiffeisen Bank Austria ne provodi zakon i onemogućava provođenje konverzije dijelu dužnika koji temeljem Zakona o potrošačkom kreditiranju također moraju dobiti izračun i prijedlog novog ili izmijenjenog ugovora o kreditu. Na upite korisnika kredita, RBA odgovara da otkazani krediti ne ulaze u konverziju, iako su upućeni od strane korisnika kredita na konkretne zakonske odredbe koje tim negiranjem krše«, kažu iz Udruge KREDA.

 Pritom se pozivaju na Zakon o potrošačkom kreditiranju koji kaže da se odredbe o konverziji »primjenjuju na kredite denominirane u CHF i denominirane u kunama s valutnom klauzulom u CHF, bez obzira na vrstu i namjenu, u kojima dužnikova obveza iz kredita ili obveza vraćanja primljenog nastala zbog prestanka ugovora o kreditu nije ispunjena ili prisilno ostvarena«.


 »Iz navedenog Zakona je jasno da ukoliko je došlo do otkaza kredita, a kreditni posao na dan 30. rujna 2015. godine nije završen, takav kredit ulazi u konverziju«, kažu iz Udruge KREDA te ističu da, usprkos mnogobrojnim prigovorima, »RBA ustraje u nezakonitom djelovanju i odbija dostaviti izračune dužnicima«.


 S obzirom na to, iz Udruge KREDA apeliraju »da HNB i Ministarstvo financija počnu raditi svoj posao«.




 »Do isteka roka za prihvat konverzije je ostalo još malo vremena i sad je zaista krajnje vrijeme da konačno počnete vršiti nadzor nad provedbom donešenog zakona i da počnete kažnjavati one banke koje Zakon ne provode«, zaključuje se u priopćenju.